REPORTAJ ÎN PARALEL Șampanie și bucurie la USR-PLUS, zâmbete scrâșnite și un...

REPORTAJ ÎN PARALEL Șampanie și bucurie la USR-PLUS, zâmbete scrâșnite și un Robu aproape singur la PNL

0
DISTRIBUIȚI

PRESSALERT.ro vă prezintă în oglindă atmosfera de la sediile USR și PNL din Timișoara, la anunțul rezultatelor de la alegerile europarlamentare și referendum.

USR-PLUS, șampanie și bucurie

Agitație în sediul USR din Timișoara cu jumătate de oră înainte pe 21. Pe cinci laptopuri, se verifică prezențența la vot și ultimele informații pe surse despre procente. ”Cât e la Timișoara prezența?”, întreabă senatorul USR, Nicu Fălcoi. ”54%”, i se răspunde instant. ”Prezența la vot e fenomenală”, comenteză parlamentarul și pleacă în altă cameră. Două colege completează ”când am pariat între noi, nimnei nu s-a dus la prezență mai sus de 39%”.

Minutele se scurg și vine o nouă cifră – ”56% prezența în oraș”. Fălcoi dă verdictul instant – ”e exact dublu prezență ca la ultimele alegeri locale din Timișoara. Important ”. În acest timp, Cristian Moș, cu mânecile cămășii albe suflecate, animă atmosfera. Pune de pe telefon, I gotta feeling. ”Asta am simțit de azi dimineață și o ascult”, se destăinuie colegilor adunați în sală. În spatele lui, colegii de la PLUS își instalează roll-up-ul portocaliu lângă sigla USR.

Cu 20 de secunde înainte de exit poll, toată lumea se adună în fața televizorului. Când văd cifrele, la două procente de PSD și PNL, izbucnesc uralele,. ”Până la numărătoare, mai se adună două, trei procente, cum vin și rezultatele din diasporă”, comentează fericiți USR-iștii. Se regruprează rapid pentru declarații. Cristian Moș se joacă agitat cu verigheta și recunoaște ”îmi este greu să-mi controlez emoția. Toată ziua am fost prin județ și am fost fost plăcut impresionat de câți oameni au ieșit la vot. Astăzi, românii au spus ajunge, să scăpăm de penali, să scăpăm de hoție”. Continuă discursurile în timp ce audiența freamătă. Senatorul Fălcoi este ultimul vorbitor și singurul care-li aduce aminte de referendum. ”Este  foarte important că s-a depășit pragul de 30%. Pe Facebook nu putem schimba România, ci doar implicându-ne”. Se deschid șampaniile, dar după vreo 15 minute se dă alarma ”să securizăm votul. Avem timp să sărbătorim mâine, poimâine. Toată lumea să vedem ce e pe secții”. Vine și primul rezultat din Timișoara – USR – 208, PNL 109.

PNL, un lider aproape singur și frica de dezastru

Doar o mână de liberali și-au făcut prezența, în această seară, la sediul PNL Timiș, înainte de ora 21.00, pentru a afla rezultatele exit-poll-urilor.


Alin Popoviciu, secretarul general al PNL Timiș, îmbrăcat la costum și ușor agitat, s-a numărat printre ei. Acesta s-a plimbat de mai multe ori prin sala aproape goală, în jurul orei 20.40. În scurt timp, și-a făcut prezența și Nicolae Robu, care i-a salutat pe cei prezenți, iar apoi a dispărut într-o altă încăpere, revenind cu câteva minute înainte de ora 21.00. „Cum sunteți? În picioare?”, l-a întrebat un jurnalist pe liderul PNL Timiș. „Tot în picioare, deocamdată”, i-a răspuns Nicolae Robu, încercând să facă o glumă și având pe față un zâmbet forțat.
Edilul a mers în partea din față a încăperii, în zona în care se află un televizor montat pe un perete. Lângă el, Alin Popoviciu și fostul său consilier personal Ciprian Trocan. Viceprimarul Dan Diaconu se află la un metru distanță, având un aer de seriozitate. Niciun parlamentar PNL nu a venit la sediul partidului. „Sunt plecați la București parlamentarii mei”, i-a răspuns Nicolae Robu unui jurnalist. „25,8% – PNL, 25,8% – PSD” apare pe un post de televiziune, la ora 21.00 fix. Liberalii nu au nicio reacție, nu schițează niciun semn de bucurie. Pe chipul lui Nicolae Robu apare un zâmbet, însă nu îndrăznește să spună nimic. „Vor mai veni cel puțin trei procente din diaspora”, spune moderatoarea, moment în care Alin Popoviciu strânge din pumnii. După nici două minute, Nicolae Robu cere să fie schimbat canalul. Pe Digi 24, același scor. „Altceva”, solicită liderul PNL Timiș, după ce citește repede rezultatele exit-poll-ului. Pe postul B1 TV, la fel. Nicolae Robu solicită din nou să fie schimbat canalul, însă cea la care se afla telecomanda nu-l aude, pentru că liberalii încep să șușotească. „Măi fraților, sunteți atenți aici? Ce faceți?”, se adresează edilul, ușor iritat.
Pe România TV, PNL – 29%, PSD – 27%. Nicolae Robu începe să râdă când vede ce post de televiziune dă acest scor. „Este o bucurie ponderată, deocamdată”, ține să precizeze edilul. Imediat după ce primele rezultate au fost anunțate, Alin Popoviciu dispare de lângă primar. „Bucurie desigur, dar o bucurie rațională, ponderată, pentru că noi nu uităm că suntem în fața unor rezultate exit-poll, și nu în fața rezultatelor numărării voturilor. Prin urmare, așteptăm cu calm, dar și cu optimism să se confirme ceea ce acum a rezultat la exit-poll. Evident că ne bucură enorm să câștigăm aceste alegeri, să fim partidul numărul unu”, a declarat Nicolae Robu presei. Liderul PNL Timiș a vorbit pentru prima dată și despre Alianța USR-PLUS, care a obținut un scor mare.
„Știam că va fi o creștere a unei forțe politice mai nou apărute și sigur prezentă acum la alegeri într-o alianță, este vorba de fapt de două partide, USR și PLUS. Și coroborată această creștere cu prezența slabă totuși în mediul rural și în urban mic a făcut ca în final scorul acestei alianțe de partid să fie unul foarte bune, nu pot decât să îi felicit pentru meritul obținerii lui”, a detaliat Nicolae Robu. Întrebat ce ar însemna pentru PNL o victorie a USR-PLUS în Timiș, Robu a precizat doar că „nu-mi place să discut nici măcar ipoteze pozitive, darămite de tipul acesta”, iar apoi a început să râdă. În final, Nicolae Robu a adăugat că „PSD-ul a pierdut categoric. Deci o primă înfrângere este rezultată în urma validării referendumului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.