Christian Torch, scrisoare deschisă în care acuză autoritățile publice că „au blocat...

Christian Torch, scrisoare deschisă în care acuză autoritățile publice că „au blocat în mod constant capacitatea TM2021 de a-şi atinge obiectivele” UPDATE Reacția primarului Robu

0
DISTRIBUIȚI

Consultantul artistic al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii pentru perioada de Start Up, al cărui mandat s-a încheiat, Christian Torch, a transmis, ieri, o scrisoare deschisă în care vorbește despre problemele cu care se confruntă proiectul, la scurt timp după ce asociația i-a mulțumit public pentru activitate.

„Consider că societatea civilă şi sectorul cultural independent reprezintă esenţa oricărei scene culturale urbane. În Timişoara, cei din societatea civilă şi sectorul cultural independent nu beneficiază de stabilitate sau susţinere strategică. Trebuie să creem un eco-sistem viabil care să asigure un echilibru constructiv între iniţiativele civice şi investiţiile culturale publice”, a susținut Torch.

Acesta a susținut că „realitatea stă în felul următor: Timişoara 2021 nu a primit niciodată o şansă rezonabilă pentru a se putea dezvolta în aşa fel încât să poată implementa un program cultural coeziv. Limitările financiare şi manevrele politice au blocat orice fază de pregătire, situaţie care ne-a permis să realizăm bucăţele din ceea ce era proiectat, atunci când am avut sporadica oportunitate de a reuşi să implementăm parte din ceea ce ne propusesem. Planurile noastre iniţiale se bazau pe promisiuni de finanţare, obiective ambiţioase şi programe de plată fireşti. După trei ani bugetari de la acordarea titulaturii, nu s-a creat nicio bază economică stabilă. Cuplate cu personalul insuficient şi lipsa fondurilor necesare implementării, planurile au devenit visuri. (…)  Dar, datorită lipsei totale de finanţare din partea surselor din România, în ultimele 7 luni de zile dezvoltarea programului a întâmpinat piedici serioase. Multe proiecte s-ar fi putut dezvolta în a doua perioadă a acestui an şi ar fi pregătit evenimentele ce urmau să aibă loc în 2021. Ce-ar fi fost dacă…

Momentan există îngrijorarea reală că Uniunea Europeană va lua în calcul retragerea titlului acordat Timişoarei. Mai există posibilitatea la fel de reală ca ultima etapă – acordarea Premiului Melina Mercouri (1.5 milioane euro) – să nu mai aibă loc.


Comisia de Monitorizare a UE a fost şocată atunci când a trebuit să asculte explicaţiile confuze şi neconvingătoare legate de suma derizorie de fonduri acordată din suma totală promisă de către autorităţile publice Asociaţiei TM2021. Iar atunci când acele fonduri au existat, au fost făcute disponibile într-un mod haotic, niciodată la datele la care fuseseră promise, nerespectând angajamentele semnate”.

Torch vorbește și despre lipsa de solidaritate a autorităților implicate în proiect – ”din păcate lipsa de competenţă în domeniul cultural a celor din Board, dominat de aceleaşi autorităţi publice care au blocat în mod constant capacitatea TM2021 de a-şi atinge obiectivele, nu anunţă nimic bun. Numai o iniţiativă cetăţenească serioasă, care să întrunească o secţiune amplă a sectorului cultural şi a societăţii civile, ar putea pune suficientă presiune pentru ca situaţia să poată fi schimbată. Din păcate, până în acest moment, răspunsul sectorului cultural a fost unul marcat de interese personale şi de lipsa curajului, atât la noi în oraş cât şi la nivel naţional. Această fragmentare este unul dintre marii noştri inamici. Există prea multe voci care se suprapun dar nu au niciun interes să colaboreze”.

Torch a a anunțat că nu știe dacă se va înscrie la concurs pentru a fi director artistic al TM 2021, dar va rămâne în Timișoara. „Voi continua să mă implic în proiecte relevante, oferindu-mi ajutorul şi experienţa acolo unde va fi nevoie – în special sectorului cultural independent, care se găseşte angajat într-o zbatere continuă pentru recunoaştere şi respect”, a susținut acesta.

UPDATE Primarul Nicolae Robu a reacționat la scrisoarea deschisă a fostului consultant artistic, spunând că speră să nu se ajungă la retragerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. „Sper să nu se ajungă la așa ceva, dar așa cum au spus și membrii comisiei care au făcut un audit recent, sunt nerealizări datorită lipsei finanțărilor. Doar primăria are un procent foarte mare de îndeplinire a obligațiilor financiare, 85-90% din bani provin de la primărie. Nici noi nu am dat 100% tot ce ar fi trebuit, dar dacă și ceilalți parteneri ar fi făcut virările așa cum le-am făcut noi, lucrurile ar fi putut merge mult mai bine. Sper că acum, după ce și guvernul a adoptat acea ordonanță de urgență pentru finanțarea proiectului, să vină și bani de la guvern. De asemenea, este mai ușor și pentru noi să virăm banii după ce s-a obținut statutul de asociație de utilitate publică. Nu am ce să-mi reproșez, am alocat atât cât am putut. Noi am virat bani și virăm în continuare. Sunt anumite întârzieri care nu ni se datorează nouă, și eu aș fi preferat să dau banii la Asociația Timișoara Capitală Culturală decât să fac ceea ce ar fi trebuit să facă guvernul, și anume să plătesc salarii pentru asistenții sociali ai persoanele cu dizabilități, de exemplu”, s-a plâns Robu.

Edilul-șef comentat și remarcile lui Torch privind lipsa de competență din board-ul asociației și declarațiile politicienilor spunând că „nu vreau să-i dau replici, e dreptul dânsului la opinii, astea sunt precepțiile dânsului, nu știu cât e așa și cât nu e așa. Sunt convins că dânsul are și supărări personale, că nu a fost prea bine primit în Timișoara. Nu de către mine, dar o componentă importantă a comunității culturale a Timișoarei l-a contestat mereu și presupun că nu i-a picat bine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.