Război pe tema majorării tarifele pentru colectarea gunoaielor în Timișoara. Ce s-a...

Război pe tema majorării tarifele pentru colectarea gunoaielor în Timișoara. Ce s-a întâmplat în ședința consiliului local

0
DISTRIBUIȚI

 

Un proiect de hotărâre cu privire la majorarea tarifelor de salubrizare practicate de către Retim a stârnit dezbateri, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara. Doar 13 dintre cei 22 de aleși locali au votat pentru, deși Nicolae Robu a făcut de mai multe ori apel la consilieri să aprobare majorarea.

O decizie privind creșterea acestor tarife a fost luată la sfârșitul lunii iunie pentru serviciul de colectare și transport al deșeurilor în zona 1 a județului Timiș, din care face parte și Timișoara, în Consiliul Director al a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Deșeuri Timiș. Astfel, s-a propus ca noile tarife să fie pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere – populaţie urban, 10.78 lei/persoană/lună (TVA inclus), populaţie rural, 3,67 lei/persoană/lună (TVA inclus), iar pentru operatorii economici și instituții publice 305,79 lei/tonă + TVA.

Un reprezentant al Retim a explicat, în plen, că este nevoie de această majorare a tarifelor ca urmare a faptului că stația de sortare a deșeurilor a fost preluată în administrare de Colterm, iar societatea a perceput prețuri mai mari.

„Pe mine mă îngrijorează ce urmează.


Mi-e teamă că vom vedea o mulțime de cetățeni care vor raporta că au volum mai mic de deșeuri, vor plăti prin urmare pubele de capacitate mai mică, și ne vom trezi că vor apărea pe rampele clandestine pe care vrem să le eradicăm, acum sunt puține, mi-e teamă că ajungem la o avalanșă de gunoaie. Nu cred că este corect să se producă prin modificarea sistemului și o majorare de tarife. Cine va avea pubele de dimensiuni pe care le-a avut și până acum va plăti mai mult. Dincolo de preț, este această îngrijorare, că noul sistem va încuraja economisirea de bani prin depuneri ilegale”, a explicat Nicolae Robu.

Dan Idolu, consilier local PSD, a luat cuvântul pentru a întreba cine este reprezentantul Consiliului Local Timișoara la Retim, însă nu a primit niciun răspuns, doar un angajament că în următorul plen, acesta va prezenta o notă explicativă cu privire la situația de la operatorul de salubrizare.

După ce s-a lămurit la ce se referă proiectul, Nicolae Robu a precizat că „sunt două aspecte. Unul legat de Colterm, care administrează stația de sortare și a stabilit un tarif care nu a fost de la început stabilit. Acum ce se propune este corect. Retim trebuie să-și scoată banii pe care Colterm îi percepe acum. Înainte nu îi percepea, că nu administra înainte Colterm stația de sortare. Al doilea aspect este așteptatul nou sistem de tarifare pe deșeuri”.

În final, doar 13 aleși locali au votat proiectul, în ciuda insistențelor primarului Nicolae Robu, astfel că tarifele nu au fost majorate. „Cu cât amânăm, cu atât creăm probleme mai mari Coltermului, care nu poată să factureze la noile tarife”, a adăugat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.