Un diplomat a murit, iar altul este rănit grav după un atac...

Un diplomat a murit, iar altul este rănit grav după un atac terorist asupra ambasadei României la Kabul

1
DISTRIBUIȚI

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit după atacul terorist care a avut loc în Kabul, Afganistan, anunţă marţi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, transmite Ministerul de Externe într-un comunicat.

Potrivit MAE, cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

Reprezentanţii MAE precizează că atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol.

„Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar”, arată sursa.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi cu toate autorităţile competente în vederea repatrierii trupului neînsufleţit, precum şi a transferului, în condiţii de siguranţă, a cetăţeanului român rănit.

Ministerul condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

„Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noştri.


Transmitem sincere condoleanţe familiei victimei şi recuperare rapidă persoanei rănite”, mai transmite MAE.

Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite după ce un vehicul a explodat în capitala afgană Kabul, în apropierea unei clădiri folosite de organizaţiile internaţionale, au informat serviciile de urgenţă, relatează Reuters.

”Este un moment foarte tragic pentru România pentru că un om și-a pierdut viața, un om tânăr și-a dat viața pentru a-i salva pe ceilalți, într-un efort de a combate acest atac terorist. Este incredibil că avem în continuare aceste atacuri teroriste. Este la ordinea zilei această situație și este incredibil. A fost țintită Ambasada, misiunea României de acolo, a fost un atac susținut cu mașini capcană, tiruri de mitralieră, așa cum sunt obișnuiți teroriștii talibani să acționeze”, a declarat Ramona Mănescu, la Antena 3.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice și avea 43 de ani.

Ramona Mănescu a mai spus că nu au existat informații anterioare despre iminența atacului terorist.

„Este dureros că am pierdut un om, era născut în 1976, este o pierdere pe care nu o putem trece ușor cu vederea. Am transmis susținerea noastră familiei, ne vom ocupa să-i aducem pe toți acasă , să refacem clădirea misiunii în condiții de securitate”, a completat ministrul.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat că, la momentul atacului, erau 12 diplomați români la misiunea de la Kabul, atacul având loc luni seară, la ora 22.00, ora României, și durând câteva ore după miezul nopții.

„A fost un asalt cu mitraliere, au fost mașini capcană, cu tiruri. Dimineața au reușit să-i scoată de acolo, să-i evacueze și acum sunt în siguranță. După ce au atacat clădirea principală, au incendiat și alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat în acest moment”, a mai spus Ramona Mănescu.

Ministrul a precizat că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Viorica Dăncilă au fost informați despre tragedie și că, după părerea sa, pentru diplomatul român mort s-ar impune funeralii naționale, având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă.

1 COMENTARIU

  1. ,,Ministerul condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului,,….cat de penibil si lipsit de curaj…
    Ne-ati transformat intr-o natiune de lasi lipsiti de cojones…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.