„Doctor” în Poștă. Ce a reușit să facă un timișorean din pasiunea...

„Doctor” în Poștă. Ce a reușit să facă un timișorean din pasiunea sa pentru istoria serviciilor de poștă și telecomunicații

0
DISTRIBUIȚI

Ce poate fi spectaculos în trimiterea unei scrisori sau a unei telegrame? Nimic, ar spune mulți dintre noi. Ei bine, Caius Lăzărescu este fermecat de tot acest proces, astfel că a transformat munca de 40 de ani într-o pasiune și a colecționat diverse obiecte legate de Poștă, multe fiind unicat. Timișoreanul a studiat foarte bine istoria serviciilor de poștă și de telecomunicații, care au apărut încă din Antichitate, și are în colecție numeroase machete ale mijloacelor utilizate la transportul mesajelor. O parte dintre aceste machete pot fi admirate în cadrul unei expoziții organizată la Timișoara în premieră națională.

„Eu m-am simțit puternic la Poștă prin faptul că prima mea școală a fost la București. Era o clasă postliceală pe țară, am intrat în urma unui test și am terminat-o al doilea, cu media 9,57. Și asta mi-a dat putere. Asta le recomand și tinerilor, când vezi că poți ceva și îți iese, mergi mai departe. Așa am început”, ne povestește Caius Lăzărescu.

Concret, timișoreanul s-a angajat în cadrul Poștei Române în anul 1978, iar patru ani mai târziu a fost admis la clasa postliceală de diriginți PTTR (poștă, telefon, telegraf, radio), pe care a absolvit-o cu o medie foarte mare. Apoi, Caius Lăzărescu s-a înscris la Facultatea de Științe Economice, iar teza de licență realizată a fost despre contabilitatea serviciilor poștale. Fiind fascinat de serviciile poștale, timișoreanul a finalizat și masteratul cu o lucrare de dizertație intitulată „Sisteme de deconectare în servicii poștale”, iar doctoratul cu teza „Posibilități de perfecționare a managementului și marketingului poștal în mediul rural din România”.

În prezent, Caius Lăzărescu este expert în Poștă și un cercetător pasionat, iar în cei 40 de ani de activitate în cadrul instituției a lucrat ca oficiant, diriginte PTTR, economist în cadrul Serviciului de Statistică sau șef al Biroului control financiar de gestiune.

Totodată, timișoreanul a organizat un master intitulat „Marketingul serviciilor poștale”, în cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. În tot acest timp a descoperit istoria Poștei, de care s-a îndrăgostit, în condițiile în care a aflat o mulțime de detalii interesante, prea puțin cunoscute de publicul larg.

„Nimeni nu vorbește despre Poștă”

La sfârșitul lunii octombrie, la Centrul Multifuncțional Bastion, din subordinea Consiliului Județean Timiș, a fost lansată o expoziție în premieră națională. Aceasta este intitulată „Evoluția mijloacelor de transport și transmitere a mesajelor poștale”, în care Caius Lăzărescu face o incursiune în istoria poștală și prezintă cronologic transformările din acest domeniu, precum și momente importante.

„Am început prima dată să colecționez cărți, apoi mi-am continuat în paralel studiile și am început să strâng și diferite obiecte. Sunt în jur de 30 de ani de când eu strâng astfel de lucruri. Am foarte multe, multe sunt încă nereparate, sunt vai de ele. Cele prezentate în expoziție sunt refăcute, recondiționate, nu au arătat așa, nu au fost așa când au ajuns la mine. A fost greu să strâng toate aceste lucruri, am scris și câteva cărți. Tot ce am făcut, am studiat. Când am avut convingerea că este bine, doar atunci am vorbit. Nu am luat așa, că am citit azi ceva și că mi se pare că grozav și vorbesc. Unde nu am certitudine, nu vorbesc. De toate obiectele am făcut rost greu, pentru că așa cum v-am spus, nimeni nu a vorbit de poștă până acum. Toți vorbesc de telefoane, de Internet, dar ce ar fi Internetul astăzi, comerțul electronic fără poștă? Mai mult decât virtual nu poate fi”, a explicat Caius Lăzărescu.

Concret, în expoziția care este deschisă până în data de 5 noiembrie la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara este prezentat modul în care era organizat transportul și modul în care se transmiteau depeșele și mesajele din Dacia Traiană și până în prezent.

În ceea ce privește mijloacele de transport, sunt prezentate machete din antichitate și până în prezent, care sunt copii fidele ale celor utilizate în epoca istorică respectivă.


Astfel, sunt incluse atât animale care au fost folosite la transportul mesajelor, cât și curierii poștali.

Poșta cu porumbei

„Primii curieri poștali au fost oamenii, apoi apare omul cu calul, cămile, poșta cu câini.  Poșta cu porumbei este folosită încă din antichitate. Porumbelul Cher Ami a fost declarat și rămâne mare erou militar. El a salvat 197 de oameni de la moarte. Era vorba de două unități militare americane care mergeau una spre cealaltă, între ele se afla și o unitate nemțească, și nu au putut să transmită decât mesajul prin porumbel. Și săracul porumbel Cher Ami, rănit în aripă, fără picior, a ajuns în unitate cu bilețelul în care spunea «opriți focul, suntem noi». Poșta cu porumbei se folosește pe scară mare și astăzi. Acum patru ani, ultimul porumbel cumpărat de armata chineză era din Belgia, acest porumbel foarte bine instruit s-a vândut cu 450.000 de euro”, a detaliat Caius Lăzărescu.

În cadrul expoziției, pot fi admirate și machete ale mijloacelor de transport terestre ale mesajelor, de la primul poștalion și vestitor poștal călare, până la autovehicule, inclusiv primul vagon poștal.

„Poștalioanele care au fost folosite în serviciile poștale sunt fără suspensie, cu puțină suspensie, cu o suspensie foarte bună, pentru că drumurile nu erau așa de bine făcute. Este expus și un poștalion de lux, care transporta persoane. Cu un astfel de poștalion a trecut prin România și marele scriitor Andersen. A avut ghinionul să treacă în perioada ciumei, el a fost oprit la Mehadia, unde era o mare carantină și în acea carantină trebuia să stea trei luni cei care treceau, era pentru eradicarea ciumei. El a intrat într-o depresie destul de mare, nu a mai vorbit cu nimeni, nu a mai scris, dar a început să picteze. Primele picturi le-a făcut în carantina poștală de la Mehadia”, a povestit Caius Lăzărescu.

Rolul trompetelor în transmiterea mesajelor

Totodată, la Timișoara sunt expuse și trompete, în forma lor originală, folosite în serviciile de poștă, din colecția expertului.

„Primele trompete au fost foarte mult folosite în Imperiul Austro-Ungar. Atunci când ajungeau curierii poștali în piețe, unde se opreau poștalioanele, se sufla în aceste trompete și venea lumea să pună scrisori, să ia scrisori, până a început poșta să fie organizată prin poștași, așa cum este organizată acum. Trompetele au avut un foarte mare rol în istoria poștelor. De altfel, Imperiul Austro-Ungar a avut una dintre cele mai perfecte poște. Telegramele și tarifarea lor au fost stabilite în timpul Imperiului și așa au rămas până la dispariția telegrafului. De asemenea, au mai introdus un tarif care astăzi se practică în lume, nu a putut fi înlocuit, este vorba de tariful coletelor cu ramburs. Poșta imperială a fost foarte bine dezvoltată, instrucțiunile erau foarte severe. Pierderea unei scrisori conducea și la pedeapsa cu moartea, atât de puternică era poșta la vremea respectivă, era și respectată”, a afirmat Caius Lăzărescu.

Dacă ne referim la transportul maritim ale mesajelor, acesta începe cu folosirea bărcilor cu vâsle, urmează cele cu pânze, iar apoi cu motor. Machetele acestor mijloace pot fi văzute, de asemenea, la Timișoara.

Totodată, în colecția lui Caius Lăzărescu se află machetele mijloacelor folosite în transportul pe cale aeriană al mesajelor, de la balon, aerostat până la primul avion.

„Poșta prin balon a fost semnificativă. Acest balon a salvat Parisul în timpul asediului, a scos mesajele din Paris. Acest balon a circulat și pe teritoriul României, a adus primul transport de scrisori de la Liege până la zalău, 5.000 de scrisori. După el urmează dirijabilul, pe care l-am luat în această vară cu prietenii mei când am fost în Italia. Este dirijabilul Zeppelin care a luat foc. El a circulat foarte mult în America și mai ales în Germania. Pe teritoriul nostru a avut cursă în anul 1929, în 26 octombrie. Prima cursă a Zeppelinului a fost pe traseul Berlin – Viena – Bratislava – București – Sibiu și înapoi”, a detaliat Caius Lăzărescu.

Tot în colecția timișoreanului expert în Poștă se află și machete și piese originale a mijloacelor de transmitere. Printre acestea se numără macheta Telegrafului Optic și piese originale din telegraful Morse și Telex, telefonie și aparate telefonice originale, inclusiv primele telefoane cu disc. Totodată, Caius Lăzărescu deține primul aparat de radio Unirea cu lampă, utilaje poștale vechi și de birotică folosite în oficiile poștale.

„În viitor, intenționez să organizez o expoziție și mai mare, pentru că nu sunt aici toate «jucăriile mele», așa cum le spune soția mea, în care să prezint viteza de circulație. Data viitoare voi aduce și biblioteca, atunci voi vorbi despre timbrul poștal, care face parte din marile descoperiri ale omenirii, zic eu. Timbrul poștal a apărut în urma unei frumoase idile de dragoste”, a precizat Caius Lăzărescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.