figure id="attachment_380821" aria-describedby="caption-attachment-380821" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">

Conferinţa şi vernisajul expoziţiei foto-documentare „Göbelklitepe – primul sanctuar al lumii”, dedicate primului sanctuar ridicat în epoca neolitică în sud-estul Anatoliei, înainte de apariţia vieţii urbane, cu mai bine de 6.600 de ani înainte de Stonehenge şi de piramidele egiptene, un adevărat reper pentru istoria omenirii, vor avea loc vineri, 6 decembrie, de la ora 18,30, în sala Studio Art a Casei Artelor şi în galeria Subterană de pe strada Augustin Pacha.
Evenimentul dedicat acestui impresionant monument care a fost cercetat de arheologi turci şi germani începând din 1994, este organizat de Yunus Emre Enstitüsü din Bucureşti iar conferinţa va fi susţinută de conf. univ. Silvana Rachieru de la Centrul de Studii Turce Bucureşti şi de arhg. dr. Silviu Ene, de la Universitatea de Vest Timişoara.
Impresionantul monument de la Göbelklitepe este considerat de Melda Irem Manti, director al Yunus Emre Enstitüsü, „punctul zero al istoriei, fiind unul dintre cele mai vechi monumente şi primul de această dimensiune. Pentru o epocă în care oamenii trăiau ca vânători-culegători, construcţia unor sanctuare care impuneau o arhitectură avansată stârneşte astăzi o uimire generală. Reflectând lumea spirituală a oamenilor preistorici, îmbogăţită cu figuri animiste, sanctuarele fac din Göbelklitepe una dintre cele mai importante descoperiri din istoria arheologiei”.
Intrarea este liberă, iar rezervările se fac pe adresa de mail arheologie@culturatimis.ro, în limita locurilor disponibile, până în data de 5 decembrie.