Evenimente de neratat la Complexul Muzeal Arad: Ziua Culturii Maghiare și Muzeul...

Evenimente de neratat la Complexul Muzeal Arad: Ziua Culturii Maghiare și Muzeul iluziilor optice

0
DISTRIBUIȚI

„Ziua Culturii Maghiare”, eveniment muzeal organizat de asociaţia arădeană „Kölcsey” în colaborare cu Muzeul Memorial „Arany János” din Salonta va fi găzduit de Complexul Muzeal Arad în 22 ianuarie de la ora 18.00 şi va avea următorul program:

18:00-18:10 – Deschidere
18:10-18:20 – Fekete Károly: Ce legătură are Asztalos Sándor cu Kaufmann Izidor?
18:20-18:30 – Király András: Aradul burghez
18:30-18:40 – Mizsur Anitta : Jókai Mór și Aradul
18:40-18:50 – Gali Boglárka: Arany János în Arad
18:50 – Gali Boglárka și Gali Teréz : „Salonta este oraș faimos, acolo s-a născut…”
Compoziție de poezii, muzică despre personalități importante care s-au născut la Salonta.

Intrarea este liberă.

Muzeul Iluziilor Optice

Începutul lunii februarie oferă arădenilor şi nu numai, prilejul de a vedea, timp de două săptămâni, primul muzeu al iluziilor optice din România, un proiect neconvenţional al Asociaţiei Astronomice Pluto, destinat tuturor vârstelor. Astfel de muzee, foarte populare în alte ţări, au un caracter permanent în oraşe precum Barcelona, Zagreb, Moscova, Ljubljana sau Sankt Petersburg. În România, acest proiect, iniţiat de timişoreanul Adrian Filpişan,  este unul mobil, care îşi propune să ajungă în toate marile oraşe ale ţării.

Cele 24 de oglinzi de mari dimensiuni care deformează realitatea, o hologramă piramidală, un generator Van De Graaff sau un theremin, instrumentul muzical electronic care cântă fără a fi atins sunt doar câteva din cele peste 100 de  obiecte prezentate iar caracterul interactiv al expoziţiei  şi demonstraţiile „pe viu” îi vor face pe vizitatori să înţeleagă care sunt mecanismele de funcţionare şi cum pot fi create iluziile, oferindu-le o experienţă unică.

Sala oglinzilor deformate este un loc în care toată lumea se poate distra, transformându-se în făpturi filiforme, pitice, sau căpătând rotunjimea unui balon, cu burta până la nas. Într-o a doua sală a iluziilor optice, publicul va fi pus la încercare pentru a rezolva misterele din spatele a peste 50 de tablouri originale, toate imaginile fiind dotate cu instrumente de măsurat cu ajutorul cărora vizitatorii vor înţelege cum funcţionează iluziile. A treia sală este dedicată obiectelor cu ajutorul cărora cei care trec pragul muzeului vor înţelege cum funcţionează hologramele, care este mecanismul iluziei cinematografice sau vor putea să cînte la theremin, primul instrument muzical electronic.


Adrian Filpişan doreşte ca prin oferta acestui muzeu „să provocăm gândirea vizitatorilor, să îi facem să înţeleagă care sunt mecanismele logice şi naturale care se află în spatele tuturor iluziilor care ne înconjoară”, adăugând că e şi o completare neconvenţională şi extrem de utilă a educaţiei din şcoli.

Muzeul va putea fi vizitat în incinta Complexului Muzeal Arad pe bază de rezervare, la contact@muzeuliluziilor.ro sau la numărul de telefon 0752.690.245. Spectacolele se vor desfăşura între orele 9,00 şi 18,00, din oră în oră, cu începere la oră fixă, iar preţul unui bilet este de 17 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.