REPORTAJ Sâmbăta în stare de urgență – viermuială-n piețe și la farmacii,...

REPORTAJ Sâmbăta în stare de urgență – viermuială-n piețe și la farmacii, filtrele și verificările, aproape inexistente

1
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, soare afară, vreo 17 grade Celsius. Stare de urgență cu izolare la domiciliu. Poți să ieși doar dacă mergi la cumpărături sau ai urgențe medicale. Zice în ordonanța militară. Teoretic.

Am plecat să văd care-i, practic, situația pe teren. În centrul Timișoarei, la Punctele Cardinale, polițiștii de la Rutieră și militarii cu arma la spate și casca la piept verifică declarațiile pe proprie răspundere ale șoferilor. La piața volantă de lângă stadionul „Dan Păltinișanu” e viermuiala. Pensionarii fac legea. Unii cu mască, alții cu mănuși, alții cu ochii-n soare. Distanțarea socială e o vrăjeală de televizor. Se mai opresc să discute, să mai întrebe de-un preț. Nici urmă de polițist, jandarm sau militar care să verifice marea de oameni. Peste drum, la supermarket, se stă regulamentar, la un coș distanță, ca să se intre la cumpărături.

La ieșirea din oraș spre Buziaș, brusc coloană. Înaintăm și la un moment dat dăm de un agent care face semn disperat mașinilor care stau pe două coloane să înainteze.


Doi militari privesc de pe sensul opus agitația. Mă gândesc că ne verifică cineva mai încolo. Nu. Se dăduse traficul peste cap din cauza unui camion. Până la ieșirea din Moșnița Nouă se merge aproape bară la bară. În centrul comunei, mașini ale „organelor” pe marginea șoselei. Parcate. Lume în fața magazinelor.

Până la Buziaș, drum liber. În centrul orașului se aude o sirenă. O mașină a Poliției Locale se oprește în piața altă dată arhiplină. Îl verifică pe un comerciant care-i asigură „vin miercuri cu toate actele-n regulă”. Pleacă plictisiți. Șoferul întreabă unde merg. „Nu știu. Mai încolo”, îi răspunde plictisit șeful de echipaj. Un ins cu tricou întins peste burta cât un butoi îi privește plictisit. Se înveselește brusc când îi apare un prieten și se salută cu cotul. „F..-l în gură de moș. Repede să reclame”, comentează comerciantul care a închis formal vânzarea de brânză și caș. Polițiștii se opresc în mașină în centru. La vreo 20 de metri e coadă pe două rânduri la Profi. Distanța între oameni mică, foarte mică. Un pensionar nu înțelege de ce s-au pus garduri despărțitoare. „Pe partea asta stau cei peste 65 de ani. Au prioritate. Eu vorbesc clar. Dacă nu înțelegeți, asta e”, răcnește o agentă de la pază.

Până la Lugoj, doar câteva mașini pe șosea. La intrarea-n oraș, filtru al Poliției Locale. Toate mașinile sunt oprite și verificate. În fața sediului Poliției Municipale, ciopor de mașini parcate. Prin oraș, nici urmă de patrulă. Cozile cele mai mari în fața farmaciilor. Se păstrează distanța. La ieșirea spre Timișoara e filtru pe sensul de intrare în Lugoj. Traficul e aproape mort. Până spre Recaș de abia trec câteva mașini pe sensul opus. cu cât Timișoara se apropie, cu atât crește agitația pe șosea. Când intru în oraș se anunță la radio că IGPR a decis ca, la ora 17, din toate mașinile de Poliție se va auzi „Deșteaptă-te române”, în semn de apreciere pentru cei care stau acasă. Blocada continuă.

1 COMENTARIU

  1. Mai bine vorbeau i statii despre pensile speciale acordate jegurilor de la guvernare despre rosia montana despre gazele de sist si fantanile otravite despre gazele din marea neagra vandute americanilor aau multe alte subiecte care chiar sunt subiecte nu imnul national ca nu ma hraneste imnu si nu ma incalzeste cu nimic daca vreau il ascult in casa

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.