Slujbe în aer liber în Timiș. Preoții din județ, mobilizați să ajute...

Slujbe în aer liber în Timiș. Preoții din județ, mobilizați să ajute bătrânii și persoanele izolate din cauza epidemiei

1
DISTRIBUIȚI

Printre ultimele măsuri anunțate de autorități pentru prevenirea și combaterea coronavirus, în condițiile în care în România a fost decretată stare de urgență, se numără și suspendarea activităților religioase.

În acest context, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis o serie de îndrumări pentru parohii și mănăstiri. Concret, Patriarhia Română a decis să nu întrerupă slujbele religioase, însă aceastea se vor desfășura doar în aer liber, iar credincioșii trebuie să respecte anumite reguli.

„Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă. Desfășurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcașul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între participanți”, este mesajul transmis de Cancelaria Sfântului Sinod parohiilor și mănăstirilor.

Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, ne-a declarat că recomandările făcute de Cancelaria Sfântului Sinod vor fi respectate și în județul Timiș.


Mai mult, preoții din județ, dar și studenții de la Teologie au primit sarcina de a bate la ușile bătrânilor, bolnavilor și persoanelor izolate la domiciliu, în special în cursul săptămânii, pentru a afla cu ce probleme se confruntă.

„În cursul săptămânii, toți preoții sunt îndemnați să îi cerceteze pe cei în vârstă și pe cei bolnavi la casele lor pentru asistența religioasă, pentru a-i spovedi, pentru a-i împărtăși, cu scopul evitării aglomerației la slujbe. De asemenea, înmormântările se vor face în spațiu liber, deschis, în pridvoarele capelelor mortuare. Preoții, în cursul săptămânii, vor fi mult pe teren la credincioși, dar se vor interesa atât de problemele lor spirituale, cât și îi vor cerceta dacă au nevoie de anumite lucruri, dacă le lipsește ceva, să le ducă anumite produse sau sunt unii care nu se pot deplasa să-și cumpere ceva de la magazine. Deci, atât preoții cât și studenții de la Teologie vor fi la dispoziția credincioșilor în ceea ce înseamnă procurare de hrană, de medicamente, etc, astfel încât cei în vârstă să fie cât mai puțin expuși publicului. Preoții și studenții vor oferi asistență religioasă și socială. De asemenea, în localitățile unde sunt familii izolate, preoții vor lua legătura cu aceste familii și la solicitarea lor, pot să le aducă, să le procure medicamente, hrană sau tot ce au de trebuință. Vom avea grijă și de cei care sunt izolați, îndemnându-i să rămână la casele lor pentru a evita transmiterea eventual a virusului acesta”, ne-a spus mitropolitul Banatului.

Totodată, ÎPS Ioan Selejan ne-a declarat că la finalul slujbelor de liturghie, preoții vor săvârși rugăciuni pentru sănătatea celor bolnavi și le vor reaminti credincioșilor care sunt măsurile de prevenție stabilite de autorități. „Practic, preoții vor face și un pic de școală”, a precizat mitropolitul Banatului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.