Fotograful timișorean Nedici Dragoslav, singurul român nominalizat la premiile americane ale jurnaliștilor...

Fotograful timișorean Nedici Dragoslav, singurul român nominalizat la premiile americane ale jurnaliștilor de jazz

0
DISTRIBUIȚI
Fotografia lui Nedici Dragoslav a fost nominalizată la premiile americane

Timișoreanul Nedici Dragoslav a fost nominalizat la ediția din acest an a premiilor JJA Jazz Awards, la categoria „Photo of the Year“, pentru fotografia realizată artistei americane Jazzmeia Horn în cadrul festivalului internațional de jazz de la Belgrad, desfășurat în luna octombrie a anului trecut, în țara vecină. Artistul timișorean este singurul reprezentant al țării noastre în cadrul acestor prestigioase premii.

Premiile americane JJA Jazz Awards reprezintă distincții acordate de Asociația Jurnaliștilor de Jazz din S.U.A. (JJA reprezentând acronimul pentru The Jazz Journalists Association). Instantaneul pentru care fotograful timișorean a fost nominalizat la „fotografia anului“ a fost realizat în cadrul ediției 2019 a festivalului internațional de jazz din Belgrad, la care au susținut concerte printre alții Dianne Reeves, Jazzmeia Horn, Stanley Clarke, Charles Lloyd și mulți alții.

„La festivalul internațional de jazz de la Belgrad am fost ca fotograf acreditat și colaborator cu câțiva critici/jurnaliști de jazz care ori scriu pentru câteva publicații de profil ori au bloguri personale și folosesc poze realizate de mine. La Belgrad nu sunt fotograful festivalului….doar la festivalul de jazz de la Pancevo sunt.


Prima oară am fost la acest festival din Belgrad cu șase ani în urmă, după ce am cunoscut un fotograf din țara vecină care a venit la Festivalul de Jazz de la Gărâna. Discutând cu el am aflat de festival și mi-a dat numele de contact cu cine să vorbesc pentru acreditare. Eram înnebunit să ajung deoarece aflasem pe parcurs că una din trupele prezente era un trio cu unul din toboșarii mei favoriți, eu în general fiind îndrăgostit de toboșari. Era vorba de Brian Blade împreună cu John Patitucci la bas și Danilo Perez la pian și își promovau albumul Children of the light.

Imediat cum am ajuns acasă de la Gărâna , i-am scris directorului artistic Vojislav Pantic cerându-i acreditare… După o conversație prin e mail de câteva zile, în care omul încerca să afle cine sunt ce vreau și cu ce aș putea eu să contribui la promovarea festivalului – fiindcă eram doar un fotograf și nu aveam nici o publicație/canal media căruia să-i dau pozele și care să scrie ceva despre Belgrade Jazz Festival – …eu o tot dădeam cu Facebook-ul pe care tocmai îl descoperisem și deveneam tot mai activ…dar pe ei Facebook-ul nu-i interesa…

După câțiva ani, după ce m-am împrietenit cu Vojislav Pantic, acesta mi-a recunoscut că mi -a dat atunci acreditare fiindcă am fost sincer cu el și i am spus de ce am vrut atât de mult să ajung atunci la festivalul de la Belgrad, fiind și el un mare mare fan al aceluiași toboșar… și de atunci am intrat în trupa de jurnaliști care acoperă festivalul. Aici am cunoscut o lume extraordinară din toate colțurile lumii, cu aceeași pasiune : muzica jazz….Am devenit prieten cu majoritatea, vorbim aproape zilnic , cu o parte mă văd în fiecare an la Belgrad, iar cu unii de două ori pe an, fiindcă am reușit să îi aduc la festivalul de la Gărâna… de care s-au îndrăgostit“, ne-a declarat fotograful timișorean.

Artistul născut în 17 martie 1971 în Timișoara are parte de o recunoaștere internațională, fotografiile lui apărând printre altele și pe site-ul All About Jazz, în cadrul unui articol dedicat celei de-a 20-a ediții a Festivalului de Jazz din Pancevo (Serbia). All About Jazz este unul dintre cele mai celebre site-uri de jazz din lume, care a fost votat timp de 13 ani la rând Best Website Covering Jazz de The Jazz Journalists Association, între anii 2003 și 2015. Fotografiile timișoreanului au mai apărut și în revista lunară The New York City Jazz Record, iar una din pozele lui a concurat la capitolul fotografia anului în cadrul unui concurs realizat de www.jazzworldphoto.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.