Marius Giura despre amânarea festivalului de la Gărâna: „Jazz-ul și rock-ul fără...

Marius Giura despre amânarea festivalului de la Gărâna: „Jazz-ul și rock-ul fără public sunt un nonsens“

1
DISTRIBUIȚI
Marius Giura (foto: Mircea Albuțiu)

Criza mondială provocată de pandemie are repercursiuni cât se poate de serioase asupra industriei muzicale, marea majoritate a festivalurilor programate pentru vara anului 2020 find amânate pentru anul viitor. Marius Giura, președintele Fundației Culturale Jazz Banat și principalul organizator al festivalului internațional de jazz de la Gărâna ne-a acordat un interviu în care ne-a dezvăluit că ediția din acest an a manifestării se va amâna pentru „probabil luna august“ și de ce crede el că transmisiunile online de la concerte se vor termina odată cu revenirea la „normalitate“.

– Am trecut prin vremuri speciale. Cum stă situația cu festivalul Gărâna, au scăzut vânzările de bilete? Ați sesizat o anume panică din partea publicului?

– Vânzarile s-au oprit! În această perioadă nu s-a vândut nici un bilet. Firesc, de altfel, nimeni nu știa sau bănuia că vor veni și măsuri de relaxare. Nu a fost panică, dar au fost, și sunt, multe întrebări.

– Având în vedere noile măsuri anunțate de autorități visavis de „relaxare”, ce ne puteți spune despre ediția din acest an a festivalului Gărâna?

– Festivalul se va amâna, probabil pentru luna august, funcție si de cât de „relaxante” vor fi măsurile mult așteptate în 15 iunie și în general după aceea.

– Cum vedeți vara anului 2020 din punctul de vedere al festivalurilor?

– Festivalurile mari s-au amânat pentru anul viitor, cele mai mici încă ezită să ia o decizie.


NORMALITATEA pe care o dorim toți nu va veni foarte repede. Va interveni și frica accentuată inoculată prin media, mai mult sau mai puțin justificată.

– Credeți că lumea va mai avea nevoie de „cultură“? Va mai exista o deschidere spre artă în general?

– Nevoia de cultură e mare, și desigur e nevoie de deschiderea spre artă a autorităților. Cred că lucrurile vor intra în normalitate în 2021. Anul ăsta lucrurile se vor cerne, iar cei care iubesc arta vor veni negreșit.

– Cum credeți că au gestionat autoritățlile locale și naționale în criza pe care am traversat-o? A existat vreun sprijin pentru sectorul artistic? Ce s-ar putea face în continuare pentru a srpijini acest domeniu?

– Autoritățile locale nu aveau ce face, fiind constrânși de legi. Din păcate sprijinul financiar atât de necesar sectorului cultural a fost extrem de discret, atât pentru artiști cât și pentru organizatorii de spectacole. În continuare autoritățile ar trebui în primul rând să sprijine evenimentele culturale relevante. Și acest lucru să se facă în cel mai scurt timp. Și nu în ultimul rând să se revizuiască legislația privind sprijinul artiștilor. E lăudabilă măsura Consiliului Județean Timiș de a susține evenimente online.

– Cum credeți că se va schimba atitudinea pasionaților de concerte și festivaluri după încheierea pandemiei? Vom observa o tendință de a evita adunările publice cu orice preț?

– Pasionații adevărați vor veni în orice condiții. Desigur vor și situații în care oamenii vor fi prevăzători, din motivele pe care le-am precizat.

– Artiștii, dar și cluburile, au început să facă transmisiuni live prin streaming în perioada asta. Se poate face un festival de jazz online? Cum vedeți viitorul manifestărilor de acest fel, se va reveni la normalitate sau ne vom adapta la o „nouă“ normalitate?

– Transmisiunile live prin streaming se vor cam termina odată cu revenirea la normalitate. Jazz-ul și rock-ul fără public sunt un non-sens, atât pentru public cât și pentru artiști. Acea chimie între public și scenă e esențială, Improvizațiile, bis-ul, jam-session-urile pot avea loc doar live, adică cu public, adică cu aplauze și reacții de bucurie. Desigur, transmisiile online sunt o alternativă, de multe ori necesară. Dar doar a evenimentelor cu public. Ce s-a întâmplat în această perioadă a fost necesar, raportat la condițiile existente. Artiștii au avut nevoie de asta, s-au bucurat că pot să cânte, să-i vadă lumea, dar toți știau și știu că a fost un surogat. Să sperăm că următoarea pandemie va avea loc peste 102 ani!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.