Comorile știute și neștiute ale Banatului Montan. Ce se pregătește la cea...

Comorile știute și neștiute ale Banatului Montan. Ce se pregătește la cea mai spectaculoasă cascadă

0
DISTRIBUIȚI

Pe lângă frumusețile naturale de excepție, județul Caraș-Severin numără în jur de 900 de monumente istorice, dar prea puține dintre acestea sunt în măsură să atragă un număr semnificativ de turiști, pentru că, în loc să se ia măsuri de reabilitare pentru punerea lor în valoare, au fost lăsate să se distrugă ori chiar au dispărut. Proiectele pentru restaurarea acestora, pentru care există și fonduri europene, sunt încă prea puține, raportat la potențialul pe care îl are județul, iar inițiativele existente se sufocă în hățișul birocrației.

Anina se pregătește să devină un oraș turistic

Orașul minier de altădată, care nu mai are nici o activitate economică, nu dorește să dispară, cu atât mai mult cu cât natura, cu splendidele împrejurimi din Munții Aninei și posibilitatea de a reface atmosfera de odinioară a așezării, fie și într-un muzeu, îi mai oferă o șansă. Vechea așezare Steierdorf, astăzi înglobată în oraș, a fost pe vremuri un vestit loc de tratament pentru boli pulmonare și nevroze datorită aerului ozonat, dar perioada ei de glorie a apus de multă vreme. Acum, orașul înceară să supraviețuiască prin valorificarea istoriei sale, interesantă pentru cei doritori să descopere o lume care a intrat în istorie.

Lucrările pentru amenajarea unui muzeu al mineritului din Banat, prin valorificarea ruinelor fostului oraș minier, vor începe cât de curând. Proiectul are în vedere restaurarea tuturor clădirilor-monument care au fost construite între anii 1790 și 1800, când a început exploatarea la puțul 1, va fi recondiționată mașina de extracție cu abur, similară cu cea de pe Titanic, va fi redat un circuit tehnologic de scoatere a cărbunelui din mină și va fi reabilitat turnul metalic al puțului unde va fi amenajată o platformă belvedere, astfel încât vizitatorii se vor putea întoarce cu două secole în urmă și vor retrăi atmosfera dintr-o așezare în care viața oamenilor era legată de extracția cărbunelui. Totodată vor afla, cu ajutorul unui lift, cum se intra în mină, cum se străbătea galeria și cum lucrau minerii în așezarea cărășeană.

Amenajări la cea mai spectaculoasă cascadă din lume

Un loc deja vestit în zona Banatului Montan este cascada Bigăr de pe Valea Almăjului, mai ales după ce „The World Geography” a etichetat-o drept cea mai spectaculoasă cascadă din lume. Deasupra acesteia se află peștera cu același nume, în care – spune legenda – s-a adăpostit sufletul unei prințese rătăcite care plânge în hohote, cu lacrimi cristaline, de teama sălbăticiunilor, iar în susurul izvorului par să se ascundă suspinele prințesei. Apa cascadei, înaltă de aproximativ șapte metri, care cade ca o perdea fină de pe o stâncă acoperită cu mușchi, se află în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, la jumătatea drumului dintre Anina și Bozovici dar și la jumătatea distanței dintre Ecuator și Polul Nord, pe locul prin care trece paralela de 45˚.

În curând vor începe și aici mai multe lucrări, printre care construirea unei pasarele între drum și cascadă, pentru protejarea vizitatorilor, mai multe cabane și un grup sanitar, locuri de parcare, și va fi amenajat un spațiu pentru producătorii agricoli din zonă, care-și vor putea oferi produsele turiștilor.

Un muzeu al Văii Carașului

O veche clădire din Oravița, construită în 1796, monument istoric, va fi restaurată în viitorul apropiat și va deveni muzeu. Sediu al Administrației Monetare și Miniere în Banatul Habsburgic, ulterior al vechii primării din Oravița, imobilul este, alături de cel a teatrului și alte câteva edificii, o clădire emblematică  a orașului, care încă păstrează un aer imperial.


Proiectul este deja în fază de execuție iar după restaurare, clădirea va adăposti un muzeu de istorie unde vor putea fi văzute exponate caracteristice pentru cultura Văii Carașului.

Surse foto: caon.ro, expressdebanat.ro, primariaoravita.ro, mediafax.ro, planiada.ro, wikipedia.org, radioresita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.