Mori de apă din Banatul de Munte, incluse într-un circuit turistic. Cum...

Mori de apă din Banatul de Munte, incluse într-un circuit turistic. Cum au fost salvate de voluntari

0
DISTRIBUIȚI

Zeci de voluntari s-au mobilizat în weekend, în Caraș-Severin, ca să reabiliteze patru mori de apă din localitatea Gârnic. Proiectul derulat de Asociația Acasă în Banat are în vedere readucerea la viață, în acest an, a zece mori din județ și includerea acestora în circuite turistice.

Cele patru mori de apă sunt din lemn și au ciutură, o roată care, sub forța apei, face ca tot angrenajul să se miște, iar roțile din piatră să macine făina. Timp de două zile, peste 60 de voluntari au schimbat acoperișurile la două dintre mori, au reparat fundația uneia, au defrișat zonele din jurul morilor și au eliberat canalele de apă. Ei au tratat lemnul și au făcut mici reparații, astfel încât morile să poată măcina cât mai bine. Mai mult, au reușit să realizeze un traseu turistic de aproximativ 1 km, cu indicatoare către mori, astfel încât turiștii care ajung în zonă să se poată bucura de natură, de apă și de morile care macină după o tehnică străveche.

„Asociația Acasă în Banat a realizat anul trecut o inventariere a tuturor morilor de apă din județul Caras Severin. Am fotografiat și inventariat 250 de mori de apă, este un patrimoniu imens care poate fi exploatat turistic, ecologic și gastronomic de către comunitățile locale. Astfel, alături de Fundația Orange, am demarat proiectul «Salvăm Morile de Apă», prin care ne dorim să repunem în valoare, cu ajutorul voluntarilor, nu mai puțin de 10 mori din 3 comunități ale Banatului de Munte. La final, vom avea 10 mori refăcute, reparate, funcționale, care să macine în continuare ca acum un secol, care să poată primi vizitatori și să promoveze produsele locale”, a explicat Radu Trifan, coordonator de proiect și președintele Asociației Acasă în Banat.

Cele patru mori reabilitate în weekend vor fi incluse într-un nou traseu turistic la Gârnic, în județul Caraș-Severin.

„Cred că dincolo de latura turistică, vrem să avem și pe mai departe aceste mori și să predăm ceva autentic generațiilor viitoare, nu doar kitschuri pe care le vedem la tot pasul. Cred că atmosfera din preajma unei mori, mirosul de făină proaspăt măcinată – sunt lucruri pe care orășeanul de rând nu are de unde să le știe. Trebuie să vii aici, să le vezi, să faci cu dăruire, pentru că suntem datori să dăm ceva înapoi comunităților.


Cred că morile vor supraviețui mult timp de acum încolo”, a declarat Marius Florin Streza, șef secție – Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu.

În total, prin proiectul „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) vor fi reabilitate, pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste sate, dar și să ajute dezvoltarea economică a comunităților locale cu peste 1.500 de persoane.

Proiectul este derulat de Asociația Acasă în Banat și finanțat de Fundația Orange cu 32 de mii de lei, prin intermediul „Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.