Alături de alte premiere istorice ale orașului, de-a lungul anilor, Timișoara a fost „fruncea“ de nenumărate ori și la capitolul muzică. Începând cu bogata scenă rock sau jazz dezvoltată aici în anii ’70 și continuând cu o serie de festivaluri dedicate unor stiluri muzicale bine definite, Timișoara a dat ora exactă și a reprezentat un punct de atracție pentru melomanii din întreaga Românie. Unul din cluburile care au pus Timișoara pe harta muzicală a țării a fost Setup Venue, deschis în luna martie a anului 2008 pe strada Pestalozzi, de către echipa care a realizat celebrul festival TM Base.
„Cu siguranţă că de-a lungul anilor s-au schimbat multe lucruri. Am plecat la drum foarte entuziaşti, dar în momentul când organizezi în fiecare săptămână un eveniment, devii mai selectiv. Am început doar cu petreceri, am avut o perioadă cu multe concerte, iar acum suntem foarte selectivi legat de acestea. Contextul nu mai e la fel de generos şi posibilitatea de a aduce artişti străini nu mai e aşa la îndemână. Toată lumea ar vrea nume mari, dar e greu, dacă am pune zece euro intrarea, am putea aduce altceva. Suntem atenţi la cât de des facem evenimente cu artişti străini, iar lucrurile s-au mai reglat în funcţie de reacţia publicului“, spunea Florin Unguraş, principalul „vinovat“ pentru apariția acestui loc magic, la aniversarea de cinci ani de existență a Setup Venue, în 2013.
O scurtă trecere în revistă a celor mai cunoscute nume care s-au perindat pe scena locației include o serie de artiști din diverse genuri muzicale cum ar fi Beardyman, Noisia, Black Sun Empire, Stereo MCs, Sofa Surfers, Coldcut, Emalkay, Dub FX, Șuie Paparude, Subcarpați, Spor, Logistics, Anima Sound System, DJ Palotai, JFB, CTC, Coma, The Upbeats, Norzeatic, Doc, Deliric1, CosminTRG, John B, Gojira, Chris.SU, True INgredients, Jay Cunning, Tokyo Sex Destruction, Implant pentru Refuz, Alternosfera, Superbutt, Secret Chiefs, Vița de Vie, Urma, Grimus, Robin & The Backstabbers, Partizan, The Mono Jacks, Luna Amară, Persona, Brum, Pavilionul 32, HAOS, Al & The Black Cats, AG Trio, Benny Page, Silent Strike, Romantic Jurgen, Noi din Banat, Makunouchi Bento, Mighty Boogie, The Egocentrics, The Model, DJ Limun, K-Lu, B.A.U, Big Bud, PNal, Dor de Duh, Verita Saga, Deceneu, Celelate Cuvinte, Arc Gotic, Ludmilla, Travka, sau Akua Naru.
Printre evenimentele memorabile desfășurate aici de-a lungul anilor s-au numărat şi competiţile TM:DJ Challenge, care și-au propus să promoveze DJ şi producătorii muzicali aflaţi la început de drum. Din păcate, în 2014 Setup Venue s-a închis definitiv, la patru ani după ultima ediție a festivalului TM Base.
„Evident primii 3-4 ani au fost perioada de aur. Setup Venue a apărut ca o necesitate – noi în Timișoara aveam deja un public numeros format în jurul evenimentelor TM Base, AnonimTM ș.a.m.d. Spațiul a apărut natural, pentru că nu aveam unde să ne mai ținem evenimentele. A fost normal să transformăm o hală în locație permanentă, exact ce făcusem ca pionieri ani de zile și cu festivalul TMBase. Evident, fiind o locație permanentă am deschis-o muzical cam spre toate zonele de muzică alternativă, nu doar electronic. Și nu doar din motive financiare, ci pentru că eram deschiși spre mai toate genurile alternative. Cam în perioada 2011-2012 am sesizat o schimbare accelerată a generației, publicul original fiind înlocuit treptat. N-aș zice că a fost neapărat o schimbare în rău, ci o schimbare a percepției și a modului de a consuma eveniment. Dar am rămas fără entuziasmul unei generații care a fost „motorul” Setup și TM Base. Și atenția s-a mutat încet dinspre muzică spre vibe și socializare“, a explicat Florin Unguraș (UFO) motivele pentru care despre Setup Venue vorbim la timpul trecut.
Deși a făcut un pas în spate în ceea ce privește organizarea de evenimente, în ultimii ani UFO a rămas conectat la „pulsul“ mișcării și a fost consultant muzical pentru festivalurile Revolution și ElectroRuga de Buzad.
Drept urmare, a sesizat din plin cum s-a schimbat percepția publicului visavis de evenimente în general.
„Ultima decadă nu a fost cea mai bună perioadă pentru ideea de club în general. Și mai ales de club care pune accent pe partea muzicală – se căutau „experiențe” și din acest motiv a explodat în toată Europa industria evenimentelor de anvergură în aer liber. Percepția a fost clar mutată către nume cât mai de top și spectacole de cât mai mare anvergură + experiențe adiacente. Sigur, în Europa de Vest s-au păstrat și chiar au apărut și noi evenimente de nișă, unde muzica de o anumită factură are un rol foarte important. La noi însă, poate cu excepția festurilor de jazz și 2-3 de metal, acest fenomen nu prea există. Înainte de pandemie asta era zona în care eu personal aveam speranțe că se vor întâmplă lucruri noi, de asta am și pus umărul la evenimente care se anunțau interesante din acest punct de vedere”, a mărturisit UFO.

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că în ultimii ani scena clubbing din Timișoara a trecut prin schimbări majore. O bună parte din locurile care mai demult reușeau să ofere chestii interesante au devenit „cluburi de fițe“, iar puținele locuri care nu au mers pe acest trend au supraviețuit cu greu. În ultimii ani, au mai ținut „steagul sus“ Daos (devenit mai apoi Capcana, ulterior închis), Escape Venue (dedicat cu precădere evenimentelor din zona muzicii electronice) și Reflektor Venue (care a „rezistat“ doar doi ani) iar actualmente (înaintea declanșării pandemiei), Timișoara nu mai are parte de nicio locație adecvată concertelor și petrecerilor care nu se înscriu în curentul „mainstream“, chiar dacă orașul se pregătește să devină Capitală Culturală Europeană.
„În ce privește un club «alternativ» în Timișoara, după 2020 (pentru că anul asta mă îndoiesc că se mai întâmplă ceva), eu nu cred în posibilitatea ca așa ceva să mai poată funcționa în absența unui «atu», fie că vorbim de finanțări din fonduri publice, fie că vorbim de un hobbist milionar. Analiza cauzelor e subiect de colocviu. La acest moment nișele muzicale nu sunt suficient de puternice să poată susțină funcționarea, în condiții de independență, a unui spațiu permanent în Timișoara. Financiar, că asta e problema. Cluburile «de fițe», răspund mai puțin unor nevoi muzicale și mai mult unor nevoi de socializare generală și entertainment, care le și aduce succesul. Și nu văd nimic rău în asta. Drama este că «ceilalți» nu își pot susține pasiunea. Mai e o problemă. Nișele au avut o ușoară tendință să se excludă – prea mulți care pun suflet în muzică au crezut că muzica lor e cea mai bună și nu au vrut să se amestece cu celelalte nișe“, a spus Florin Unguraş.
Și fiindcă trecem printr-o perioadă complicată în care lumea se schimbă total, viitorul cluburilor „alternative“ din Timișoara este profund afectat. Din această cauză, șansele de a avea un „reset“, care să ne conducă din nou spre vremurile în care Timișoara era „fruncea“ în materie de muzică… sunt minuscule.
„Ieșirea din situația actuală este cu siguranță o chestiune de timp – la momentul actual nu cred că motoarele industriei de club și eveniment muzical vor porni la maxim în 2021. Depinde mult de evoluția pandemiei, iar apoi urmează reacția publicului – personal nu cred că pandemia se va încheia brusc și apoi în câteva săptămâni totul va reporni. Vor fi repercursiuni de natură psihologică și economică care vor trebui depășite întâi. Industria de spectacol se bazează pe încredere, iar entertainmentul nu e o nevoie primară și din aceste motive e destul de greu să ai prognoze precise în acest moment. Dar evident cei care vor porni primii vor fi cei care răspund unor nevoi sociale mai ample. Cât despre «resetul» acesta… eu nu aș miza pe așa ceva, chiar dacă sunt între cei care încă speră că Timișoara să redevină vârful de lance al muzicii din România, așa cum era când generația mea a fost la adolescență“, a mai spus UFO.