Vechi case bănățene din Timiș și Caraș-Severin, renovate de voluntari. Cum puteți...

Vechi case bănățene din Timiș și Caraș-Severin, renovate de voluntari. Cum puteți contribui

0
DISTRIBUIȚI

Asociația „Acasă în Banat”, care și-a propus să conserve moștenirea culturală a satelor bănățene inclusiv prin restaurarea fațadelor unor case vechi la care păstrează arhitectura tradițională, a inițiat, anul trecut, un generos proiect, intitulat „Color the Village”, prin care, cu ajutorul voluntarilor sunt renovate mai multe case construite în stilul specific bănățean și joacă un rol semnificativ și în vechile povești ale locurilor, dar acum aparțin unor localnici mai nevoiași, care nu au posibilitatea financiară de a le repara și zugrăvi.

Proiectul a debutat anul trecut, în localitatea cărășeană Eftimie Murgu, unde au fost renovate nu mai puțin de 34 de case, iar pentru acest an, asociația și-a propus ca în luna septembrie să renoveze fațadele a 30 de case din comuna timișeană Racovița, unde se mai pot vedea vechi case care păstrează decoruri specifice stilului baroc rustic din Banatul de câmpie. Acest tip de case a dispărut în spațiul germanic din care au fost aduși coloniștii în Banat, ele fiind cu atât mai valoroase pentru a ilustra o anume identitate culturală. Proiectul a fost depus la Consiliul Județean Timiș pentru finanțare, fiind solicitată o sumă de aproximativ 40.000 de euro, dar nu a fost inclus pe agenda culturală, pe motiv că nu are „relevanță culturală” și e lipsit de „originalitate”. Decizia CJT e cu atât mai greu de înțeles, cu cât mai multe evenimente pasagere se bucură de o finanțare generoasă, în timp ce „Color the Village 2020”, proiect unic în țară, are un impact de durată și este menit să contribuie la dezvoltarea turismului și, implicit, la creșterea nivelului de bunăstare a comunității, a fost refuzat.

Soții Nicoleta și Radu Trifan, fondatorii acestei asociații, refuză însă să se dea bătuți și sunt deciși să ducă la bun sfârșit proiectul și să depășească toate dificultățile pricinuite de obtuzitatea consiliului județean. „Acest sat păstrează încă arhitectura tradițională a Banatului, un baroc rural absolut încântător. Acesta este motivul pentru care ne vom uni forțele să îi redăm din strălucirea și frumusețea de odinioară. Trebuie să fim conștienți că numai prin mobilizarea comunității vom reuși să păstrăm identitatea Banatului, să o punem în valoare și să o lăsăm moștenire pe mai departe” spune președintele asociației, Radu Trifan.


Se preconizează că lucrările se vor desfășura timp de trei zile, între 17 și 19 septembrie, cu ajutorul voluntarilor, până în momentul de față arătându-și disponibilitatea de a participa la acest proiect în jur de 300 de voluntari din întreaga țară, gata să suporte cheltuielile de deplasare și de cazare, iar înscrieri se mai pot face până în 31 august. Asociația mai poartă unele tratative pentru a găsi banii necesari pentru materiale și mesele voluntarilor, refuzați de consiliul județean, și face apel la cei care doresc să susțină acest proiect, prin donații făcute asociației, cu CIF 39329018, și adresa în satul Valeapai nr. 134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, cu mențiunea RACOVIȚA. Donațiile pot fi făcute în lei, în contul RO26BTRLRONCRT0P53069801, în euro, cont RO11BTRLEURCRT0P53069801, SWIFT/BIC: BTRLRO22 sau PayPal: acasainbanat@gmail.com. Acestea pot consta în bani sau materiale necesare renovării caselor, de la pensule până la vopsele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.