
Melomanii timișoreni sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni la o întâlnire cu proiectul „RVQ – Daydream – Turneu Național de Debut”, evenimentul din Timișoara urmând să se desfășoare sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 20.00, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul.
Radu Vâlcu (chitară), Mihai Balabaş (vioară, live electronics), Andrei Petrache (pian) şi Răzvan Florescu (vibrafon, percuţii tradiţionale) – cărora li se adaugă în prezent Alexandru Badea (tobe) – şi-au dorit să genereze un organism artistic prin intermediul căruia să-şi poată exprima deopotrivă creativitatea componistică şi talentul de interpreţi. Compoziţiile originale devin inima grupului, locul care generează identitatea sa sonoră. Cu inspiraţie din jazz, fusion, muzică clasică, world music sau din creaţia unui artist ca brazilianul Egberto Gismonti, „Daydream” propune, de fapt, o manieră proprie de a înţelege muzica, iar grupul se regăseşte în sensibilitatea îndreptată asupra spaţiului timbral şi aprofundarea universului armonic.
„Pentru RVQ, septembrie 2020 înseamnă o dublă premieră: lansarea albumului şi primul turneu naţional – un pas esenţial pentru o trupă cu atâta energie în concerte. În RVQ, pasiunea pentru muzică se îmbină cu seriozitatea, farmecul cu virtuozitatea şi ambiţia cu bunul simţ şi onestitatea. Este unul dintre puţinele grupuri din România cu activitate atât de constantă şi o direcţie clară. Perseverenţa în dorinţa de a face muzică urmându-şi propriul gust dă deja rezultate, iar RVQ devine un grup de referinţă pe scena autohtonă. Abia după ce descoperi muzica lor îţi dai seama că o aşteptai demult“, se spune în prezentarea RVQ.
Concertul „Daydream” va conține opt piese – Rain, Daydream, In five, Midnight, Travelling I, Sunrise, Travelling II, Far Ahead, compuse de cei 5 artiști și prezentate în premieră, ca program integral, în cadrul acestui proiect, program care se va regăsi și pe albumul de debut.
Alexandru Badea este recunoscut pentru colaborările sale, de-a lungul anilor, cu diferiți artiști și diferite orchestra, trupe sau ansambluri camerale, printre care: Richard Clayderman, Havasi, Zoli Toth Project, The Groovy Bastards, Feli, Sore, Iuliana Pușchilă, Orchestra de Tineret, Orchestra Simfonică București, Opera Națională București, Filarmonica George Enescu, Symfactory, Filarmonica Pitești, Filarmonica Sibiu, Ansamblul de percuție GAME, KRiSPER, Sarmalele Reci, 7th sense.
Alexandru a fost invitat în numeroase festivaluri, precum Festivalul Meridian, Festivalul CHEI, Festivalul SIMN.
Pianist și compozitor clasic/jazz, Andrei Petrache a scris deja peste 30 de lucrări, cu care a cucerit publicul, juriul și chiar marele premiu la numeroase concursuri naționale și internaționale. Le adăugăm aici și pe cele peste 30 de premii doar din concursuri de pian solo. „Pentru mine, primele zile pline din turneul RVQ – Daydream s-au scurs prea repede. Înalta dinamică a întâmplărilor, precum și schimbările accelerate de spațiu înconjurător – orașe, oameni, cazări, scene, public – mi-au dat senzația unui context aflat în continuă transformare. Sunt convins că genul acesta de periplu artistic întărește și mai mult conexiunile din cadrul formației. Stând 24/24 ore împreună și împărtășind multe momente frumoase în afara scenei, inclusiv starea noastră din concerte se schimbă, devenim mai conectați, mai închegați în cadrul unei mult mai bine definite energii artistice de grup. Și cred că lucrul acesta este perceput și de publicul care a asistat la aceste prime concerte Daydream. Abia aștept următoarea plecare, în doar câteva zile!”, spune el.
Violonist cu background clasic, să nu vă fie de mirare dacă îl vedeți pe Mihai Balabaș cântând și la chitară electrică cu sfx (electronică). Ca preferințe, Mihai se declară atras în special de electronica ambientală, jazz, muzica lumii, muzica tradițională și rock progresiv.
Radu Vâlcu (chitară) are o viziune autentică care dezvăluie atât o mare apreciere pentru chitara clasică și tradiția acesteia, cât și deschidere către fuziune și stiluri noi, creând evenimente unice în colaborare cu diverși muzicieni. După ce a câștigat numeroase premii, inclusiv premiul 1 la Volos International Guitar Festival, el s-a impus și ca o figură importantă a comunității chitarelor clasice.
Răzvan Florescu (percuții) s-a născut la București, a absolvit Colegiul Național de Muzică George Enescu. În 2012 a câștigat primul premiu al secțiunii de percuție la Concursul Național de Interpretare Instrumentală și în 2015 a câștigat primul premiu la Concursul Național de Muzică. A susținut diverse recitaluri ca solist și ca membru în diferite ansambluri de percuție.