Ediție de pandemie pentru Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Cea de-a V-a ediție...

Ediție de pandemie pentru Festivalul Internațional Lugoj Clasic. Cea de-a V-a ediție îmbină evenimente live cu transmisii online

0
DISTRIBUIȚI
Mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al acestui eveniment.

Festivalul Internațional Lugoj Clasic va avea loc în acest an în perioada 16-24 septembrie și va îmbina evenimentele live cu transmisii online.

„Actul artistic, fie că este vorba de domeniul artelor vizuale, de muzică sau teatru, trăiește și se manifestă sub influența mediului înconjurător și se pliază pe contemporanul unei societăți mereu în schimbare. În actuala conjunctură mondială, când milioane de oameni sunt distanțați fizic unul de altul și trăiesc în anxietate și incertitudine, cultura îi unește și le dă speranța revenirii la normalitate. Cultura a devenit indispensabilă, iar cererea de access virtual spre aceasta a atins un nivel fără precedent. În aceste circumstanțe neobișnuite și în vederea prioritizării siguranței spectatorilor, Festivalului Lugoj Clasic revine într-o formulă nouă, îmbinând evenimente live desfășurate în condițiile respectării normelor impuse, cu transmisii on-line. Împreună, nu lăsăm cultura să tacă și învățăm să fim contemporani cu vremea pe care o trăim!”, a transmis mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al acestui eveniment.

Debutul festivalului va avec loc în 16 septembrie de la ora 19 la Casa Bredicenilor. Cu prilejul împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, Lugoj Clasic aduce în centrul său comemorarea marelui compozitor german prin evenimentul „Beethoven în conștiința lugojenilor”. După o prelegere despre viața și opera geniului fără auz, ținută de prof. dr. Constantin Tufan-Stan, va urma Recitalul de Pian la patru Mâini susținut de talentații interpreți Raluca Miclăuș și Cristian Dumitriu.

În cea de-a doua zi a festivalului, de la 19 se va transmite online un recital susținut de bas-baritonul Sorin Coliban (solist al Wiener Staatsoper, Volksoper Wien, Royal Opera House „Covent Garden” din Londra, Opera Bastille, Opera Garnier și Chatelet din Paris, Opera Monte Carlo, Santiago de Chille, Bayerische Staatsoper etc) și de pianistul Cadmiel Boțac, masterand la Universitatea de Muzică și Artă din Viena).


Ziua de 18 septembrie va găzdui la Casa Bredicenilor, de la ora 19 expoziția de fotografie a Nicoletei Onofrei, „Lombardia, amintiri din izolare”. Amurgul zilei de 19 septembrie va surprinde ora 19 cu un recital de Bach, Rahmaninov și C. Kastado, susținut de lugojeanca violoncelistă a Orchestrei Naționale a Franței, Oana Unc.

Soprana Laura Tătulescu (solistă a Wiener Staatsoper, Bayerische Staatsoper din München, Carnegie Hall din New York, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino etc) împreună cu organistul lugojean Frantz Metz (muzicolog, organist și cercetător) vor transmite online în ziua de 20 septembrie, de la ora 19, din München, Recital de Muzică Sacră.

Ora 19 a zilei de 21 septembrie o va aduce în dialog pe Henrieta Szabo cu IPS Alexandru Mesian, Episcop Greco-Catolic de Lugoj, în cadrul evenimentului Oamenii Cetății. O nouă expoziție denumită Universul țesăturii tradiționale bănățene, de data aceasta de podoabe ale capului din subzona etnografică Lugoj-Făget, se va desfășura în 22 septembrie, de la ora 19 la Muzeul de Istorie, Artă și Etnografie din Lugoj.

O altă înregistrare din capitala muzicii va avea loc în 23 septembrie, de la ora 19 de data aceasta un Recital susținut de violonistul Mario Hossen (director artistic al Festivalului Internațional Varna Summer Music Fest, denumit de presa austriacă un Niccolo Paganini bulgar al muzicii)și violoncelista Liliana Kehayova. Ajunși la finalul călătoriei din acest sezon, ultima invitație va fi lansată la Casa Bredicenilor, în 24 septembrie, de la ora 19, unde mezzosoprana Aura Twarowska împreună cu pianista Raluca Miclăuș vor pregăti un recital Paolo Tosti.

Intrarea la toate manifestările este liberă, iar evenimentele vor putea fi urmărite și online pe pagina de Facebook a festivalului Lugoj Clasic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.