Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” pun gratuit la dispoziția medicilor de familie aplicația „pandemic controller” unde se introduc datele pacienților diagnosticați cu Covid-19 pentru o evaluare rapidă și stabilirea celui mai bun tratament.
Primarul Dominic Fritz a anunțat, astăzi, că prin proiectul Oxigen au fost adunați din donații peste 800.000 de lei, astfel că s-a făcut prima comandă pentru concetratoare de oxigen.
În cadrul unei conferințe de presă, edilul-șef al Timișoarei a prezentat crearea unui spital virtual, o colaborare între Spitalul „Victor Babeș” și medicii de familie.
„Este vorba de un proiect de telemedicină prin care creăm o legătură digitală, Pandemic controller, o aplicație, donată de City doctors a domnului doctor Musta Spitalului Victor Babeș. Prin această aplicație, medicii de familie pot accesa fișele pacienților care au trecut prin triaje, iar medicii de familie primesc sfaturi privind medicația potrivit protocolului național. Gradul de ocupare al paturilor este foarte mare, noi trebuie să tratăm acasă pacienții care nu au forme grave. Au fost situații în care pacienții nu au anunțat medicul de familie că au COVID, s-au izolat acasă și situația s-a înrăutățit brusc. Vedem în această criză că nu ajunge să ne bazăm pe spitale, medicii de familie sunt coloana vertebrală”, a declarat, luni, primarul Dominic Fritz.
Medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului „Victor Babeş” din Timișoara, a precizat că suntem într-o situație dificilă a pandemiei, iar doctorii s-au confruntat cu cazuri în care cu greu se mai găsește câte un loc liber, dar și cu mulți pacienți care nu vor să se interneze în spital.
„Am conceput acest proiect, un spital în afara spitalului, împreună cu medicii de familie, care urmăresc și monitorizează zilnic acești pacienți.
Ei au nevoie de o îndrumare pentru că nu sunt obișnuiți cu această boală, iar eu am considerat că cea mai bună metodă este prin telemedicină. Mă bucur că medicii de familie au acceptat să acceseze platforma Pandemic controller. Prin această aplicație, medicului de familie îi va fi mai simplu de a analiza pacientul și consider că această colaborare va da naștere și altor forme de servicii medicale și informații. Noi, ca medici specialiști, participăm la congrese și primim ultimele informații despre această patologie, iar eu vreau să le ofer și medicilor de familie aceste date pentru ca împreună să putem să tratăm pacienții noștri cel mai bine și cel mai eficient. Este un proiect care are mai multe aspecte, să monitorizăm pacienții și să le oferim terapie cu oxigen la domiciliu și, de ce nu, întreaga terapie pe care noi o dăm în spital, cu două excepții: antiviralul pe care îl dăm în spital care este într-un program special și al doilea, nu avem reacția pe care am avea-o în spital dacă un pacient se decompensează brusc”, a afirmat dr. Virgil Musta.
Acesta a mai precizat că platforma este securizată din punct de vedere al GDPR, medicii de familie pot primi parolă după ce semnează un contract și își poate vedea fiecare doar pacienții săi.
„Formele severe sunt reținute în spital. Și o viață dacă salvăm prin acest proiect contează. Este un proiect unic în România și deja am solicitări să fie extins în țară”, a mai spus dr. Musta.
Președintele Societății Timiș de Medicină de Familie, dr. Mihai Sorin Iacob, le-a cerut celor prezenți să țină un scurt moment de reculegere pentru un medic de familie din Sânnicolau Mare care a murit din cauza covid-19.
„Pacienții trebuie să sune la medicul de familie dacă au febră, tuse uscată, se simt rău. Medicul de familie decide dacă sună la ambulanță, caz în care salvarea vine acasă la pacient și i se recoltează test COVID”, a precizat dr. Mihai Sorin Iacob.