Bucatele care se vor regăsi pe masa de Crăciun, pe cât de gustoase sunt, pe atât de dăunătoare pot fi pentru sănătate. Dacă sunt consumate fără nicio regulă, pot favoriza apariţia crizelor de bilă, stomac şi ficat.
Consumul de produse cu multe grăsimi, precum cârnaţii, sarmalele, caltaboşii şi fripturile, însoţit de lipsa activităţilor fizice, nu doar că favorizează îngrăşarea, dar poate duce la tulburări digestive, cum sunt balonarea, arsurile la stomac, indigestie, dureri de cap, greaţă şi îţi pot tulbura somnul. În plus, îţi afectează starea de spirit, chiar în toiul sărbătorilor. Există însă câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a evita aceste probleme.
Medicii ne sfătuiesc ca imediat după post să nu ne înfigem în bucatele pregătite pentru Sărbători. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie şi alimentele trebuie combinate după anumite reguli. În plus, este indicat ca mâncarea să fie mestecată încet şi des, iar ultima masă a zilei să fie luată cu 2-3 ore înainte de culcare.
„După perioada de post, reintroducerea preparatelor cu carne, cel mai adesea grase, poate suparsolicita sistemul digestiv şi metabolic, punând în dificultate persoanele predispuse la gastrită şi reflux gastro-esofagian, pancreatită, colecistită, boli cardiovasculare acute, atac de gută, agravarea dislipidemiilor“, a explicat medicul specialist nutriţionist-diabetolog Adrian Copcea.
În acele zile în care mesele vor fi pline cu preparate dintre cele mai bogate este bine să-ţi împarţi mesele, astfel încât să mănânci o dată la 2-3 ore.
În felul acesta, poţi gusta din toate preparatele culinare, dar pe rând.
„Micul dejun poate fi mai uşor: un mic platou cu produse tradiţionale, inclusiv preparate din porc, ou, telemea, asezonat cu legume şi o cantitate mică de pâine. Mesele mari care conţin carne grasă se pot echlibra introducând variante de legume sau murături şi supe clare, în defavoarea garniturilor abundente de cartofi, orez, mămăligă sau a adaosurilor de pâine. În timpul unei mese se pot servi preparate precum sarmalele sau piftie şi, la o altă masă, cozonac sau alte deserturi de casă. Astfel, mesele tradiţionale vor decurge echilibrat, prin simplul control al porţiilor,“ a spus medicul Adrian Copcea.
Bea multe lichide pentru a te hidrata şi evită-le pe cele foarte dulci şi sucurile carbogazoase, deoarece te pot deshidrata. Pentru o digestie bună consumă ceai de muşeţel sau de mentă şi lapte sau iaurt, dacă ai arsuri la stomac. Totodată, redu pe cât posibil consumul de băuturi alcoolice. După masă, este bine să bei cafea neagră, pentru a uşura digestia.
„Deosebit de importantă este buna gestionare a consumului de alcool la persoanele vulnerabile. Combinaţia de alcool şi grăsimi, deşi în cantităţi mici este tradiţional şi medical acceptabilă, poate genera uşor, la persoanele vulnerabile, gastrite, atac de gută sau pancreatită acută”, a conchis medicul Adrian Copcea.
În acesată perioadă, inutile şi periculoase sunt sucurile cu zahăr. Cafeaua, în schimb, are beneficii pentru cei ce o consumă, putând favoriza accelerarea parcursului alimentelor în tubul digestiv, spre deosebire de grăsimile în cantităţi mari care fac ca alimentele să stagneze şi să creeze disconfort. Anumite suplimente sau medicamente, inclusiv fermenţii, prokineticele, antiacidele şi antispasticele pot fi potrivite diferitelor categorii care au un istoric medical ce îi vulnerabilizează în perioada sărbătorilor.
Sursa: clicksanatate.ro