CCR: Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este...

CCR: Legea care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie este constituțională

0
DISTRIBUIȚI

Judecătorii CCR au respins, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la legea pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Judecătorii CCR au respins obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nrt.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2020, modificarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri bugetare, obiecție formulată de Guvernul României.

„Legea e constituțională.


Această lege nu reglementează creșterea pensiilor, ci doar asigurarea fondurilor bugetare”, au precizat pentru Mediafax surse oficiale.

Principala modificare adusă de parlamentari proiectului Guvernului a fost revenirea la majorarea punctului de pensie cu 40%, la propunerea PSD.

Florin Cîțu, ministru de Finanțe la acea vreme, anunța că PNL va ataca la CCR legea.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul României este act de agresiune la stabilitatea economiei României. Toți se uiță și văd cum o grupare vrea să arunce țara în aer. Ne vom opune și le garantăm românilor că nu vom arunca România în aer”, afirma Florin Cîțu.

Cea mai importantă modificare se referă la abrogarea articolului care prevedea creșterea pensiilor cu doar 14% de la 1 septembrie 2020.

Comisiile au mai adoptat un amendament, propus tot de PSD, care prevede majorarea sumelor repartizate unităților administrativ-teritoriale cu 1 miliard de lei, în timp ce pentru municipiile reședință de județ se alocă suplimentar 500 de milioane de lei, urmând să fie repartizați în mod egal indiferent de culoarea politică a administrației locale.

Ludovic Orban spunea că bugetul „nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate partidele politice să nu sprijine în Parlament raportul comisiilor de specialitate privind rectificarea bugetară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.