Soluția autorităților pentru „problema Colterm”. Compania are datorii de peste 300 de...

Soluția autorităților pentru „problema Colterm”. Compania are datorii de peste 300 de milioane de lei

2
DISTRIBUIȚI

Compania de termoficare a orașului continuă să fie o gaură neagră pentru municipalitate.

Primarul a declarat, miercuri, că oricând Colterm poate să intre în insolvență sau faliment și că aceasta trebuie să fie ultima iarnă când funcționează de pe o zi pe alta.

„În aceste zile o să marcăm primul pas pentru salvarea Colterm. Dacă ar cădea Colterm, ar cădea și Primăria Timișoara și nu ne permitem să expunem orașul unui astfel de pericol”, a spus Dominic Fritz.

Municipalitatea va apela la o procedură numită „concordat”, în cadrul căreia timp de mai mulți ani creditorii nu pot face executări silite. Colterm se va înțelege cu creditorii pentru eșalonarea datoriilor în cadrul unui plan clar de reorganizare și restructurare.

„În cadrul acestui concordat, creditorii nu pot declanșa insolvența companiei și nu pot demara executări silite, nici pe activele Colterm, nici executări pe primărie. Mulți au pus întrebarea în ultimul an de ce nu închidem Colterm, de ce nu investim în centrale pe gaz pentru fiecare aparatament, de ce nu scăpăm de termoficare centralizată. Soluția viitorului este producția nepoluantă de energie și pactul verde al Uniunii Europene este cumva cadrul pentru politicile în domeniul energiei. Gazul nu este o soluție pe termen lung. În acest context, vă anunț că în ianuarie au început testele pentru folosirea deșeurilor vegetale din Timișoara ca materie primă pentru producerea energiei. Mă bucur foarte mult că, din februarie, 10% din cărbune va fi înlocuit cu biomasă”, a spus, miercuri, Fritz.

Acesta a mai anunțat că Ioan Zubașcu, șeful Serviciului Energetic din Primăria Timișoara, a demisionat.

Datoria totală a companiei de termoficare se ridică la 300 – 310 milioane de lei.

Directorul general al Colterm, Emil Șerpe, a precizat că din suma toală, 123 de milioane de lei sunt datorii la bugetul de stat, către E.ON Gaz sunt datorii istorice de circa 80 de milioane de lei, 20 de milioane sunt datorii pentru neplata cărbunelui livrat, 30 de milioane de lei sunt datorii la bănci.


Mai sunt și alte datorii la furnizori. Primăria are o datorie către Colterm de 160 de milioane de lei, unde se regăsesc subvențiile neplătite la timp.

„Obiectivul nostru principal este protejarea patrimoniului. La Centrală Termică Freidorf au fost montate panouri solare în urmp cu doi ani pentru asigurarea apei calde în timpul verii. În CET Buziaș și CET Dunărea au fost pornite centralele termice, am automaziat complet toate cele 120 de puncte termice. La PT 98 din zona Steaua urmează să instalăm o centrală pe peleți de biomasă”, a declarat directorul general al Colterm, Emil Șerpe.

Bogdan Nanu, director general adjunct la Colterm, a precizat că va fi lansată pe SEAP achiziția consultantului.

„Concordatul este un mijloc prin care pregătim societatea pentru investiții viitoare. Săptămâna viitoare urcăm pe SEAP achiziția publică pentru selectarea consultantului. Dacă creditorii care reprezintă 75% din valoarea datoriei subscriu planului propus, putem considera negocierilor încheiate și putem solicita instanței omologarea concordatului”, a spus Bogdan Nanu, directorul adjunct al Colterm.

Primarul Dominic Fritz a mai precizat că municipalitatea are deja demarate proiecte pentru modernizarea a 10 kilometri de rețea primară și a 20 de kilometri de rețea secundară.

„Acest concordat reprezintă o gură de oxigen pentru Colterm. În prezent, fiecare timișorean plătește 125 de lei pe an pentru pierderile din rețelele Colterm și 219 lei pe an pentru subvenționarea prețului pentru energia electrică și termică furnizată către abonații Colterm. La finalul procedurii care va dura trei ani sunt convins că povara care cade pe umerii timișorenilor va fi mult redusă”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care a precizat și că nivelul subvenției va fi dezbătut în Consiliul Local.

Colterm are în Timișoara aproximativ 50.000 de abonați. În oraș există în jur de 100.000 de apartamente.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.