Replica lui Cătălin Iapă după ce primarul Fritz a declarat că a...

Replica lui Cătălin Iapă după ce primarul Fritz a declarat că a preluat Pădurea Verde fără alei: „Mi-am dat seama că ei încă nu știu detalii despre subiect”

1
DISTRIBUIȚI

Planurile de transformare a Pădurii Verzi într-o zonă de agrement eco mai au de așteptat, pentru că situația nu este în totalitate clară pentru întreaga suprafață vizată.

În septembrie 2020, municipalitatea a preluat de la Romsilva o suprafaţă de 585,57 de hectare din Pădurea Verde, la care se adaugă 50 de hectare pe care le are deja în administrare.

Ideea fostei administrații era să nu se taie copaci, să nu se permită folosirea de betoane, de metal sau plastic, ci toate amenajările să se facă cu lemn, funii, în general cu materiale naturale, iar zona de agrement să includă amenajări pentru picnic, tiroliană, toalete ecologice.

Astăzi, primarul Dominic Fritz a declarat că Pădurea Verde nu poate fi transformată într-o pădure-parc întrucât fosta conducere nu a preluat numeroasele alei și drumuri care traversează pădurea. Fritz spune că va apela la ministrul Mediului pentru a lămuri problema.

„Dacă vă uitați pe harta cu aleile care pot fi și la lățime de 20 de metri, acestea nu au fost incluse în Hotărârea de Guvern care ne-a dat Pădurea Verde, dar noi acolo putem să intervenim.


Proiectul de amenajare tocmai acolo ar interveni, dar n-au fost incluse. Mai sunt câteva zeci de hectare de drumuri care trebuie să ne fie date”, a afirmat Fritz.

În replică, fostul secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării și fost consilier personal al primarului Nicolae Robu a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, care este situația cu „bucățile lipsă” din Pădurea Verde.

„Astăzi a fost întrebat domnul primar Dominic Fritz de ce nu se apucă Primăria Timișoara să amenajeze Pădurea Verde ca și pădure-parc și mi-am dat seama că încă nu știu detalii despre subiect. Scriu câteva lămuriri. Prin HG 790 din 25 septembrie 2020 s-au transferat Primăriei Timișoara aproximativ 520 de hectare de pădure (toata suprafața care figurează pădure) de la Romsilva, dintr-un total de 580 de hectare. Diferența de 60 de hectare nu e pădure, sunt linii de înaltă tensiune sau drumuri ori poienișuri etc. Pădurea Verde poate deveni cea mai mare pădure-parc din sud-estul Europei pentru timișoreni, dar cu condiția ca Primăria Timișoara să o amenajeze. E obligatoriu să se păstreze biodiversitatea, dar să se facă accesibilă tuturor. Nu doar alei poate amenaja primăria, redau aici toate posibilitățile permise de lege pentru amenajare: alei realizate din materiale ecologice și piste pentru biciclete; bănci; iluminat; puncte de informare; toalete ecologice; construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maximum 15 metri pătrați. Toate aceste amenajări pot fi realizate chiar de astăzi de către primărie, nu e nevoie să se mai aștepte după nimic, așa cum a spus domnul primar astăzi. Dar pentru asta, în primul rând trebuie să înțeleagă domnul primar subiectul și în al doilea rând să se apuce de treabă. Să sperăm că nu vom auzi și cu acest subiect un «Primăria Timișoara renunță la proiect»”, a scris Iapă pe Facebook.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.