Vicepreședintele CJT, Cristian Moș, schimbă Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean UPDATE...

Vicepreședintele CJT, Cristian Moș, schimbă Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean UPDATE Unul dintre noii numiți, schimbat după acuzații că ar fi colaborat cu fosta Securitate

0
DISTRIBUIȚI
Casă a deportaților, la Muzeul Satului

Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, care se află în acest mandat printre atribuțiile lui Cristian Moș, are o nouă componență.

„Le sunt recunoscător celor care au ales să răspundă pozitiv acestei provocări și sunt convins că expertiza lor și competențele lor specifice vor aduce plus valoare în această instituție care are mare nevoie de un suflu nou și de o direcție care să ne ajute să o transformăm într-un reper pentru zona de vest a țării”, a precizat Moș.

Iată care este componența Consiliului Științific al Muzeului Satului Bănățean:

Dr. Raluca Rusu – peisagist – este preocupată de cercetări din sfera studiilor pentru patrimoniu și de peisagistică, cu temele: practici patrimoniale, cultura peisajului și relația omului cu natura. A participat la studii pe teren în cadrul proiectelor multidisciplinare „Biserici înlemnite din Banat” și „Cimitirul ca element în evoluția peisajului cultural”, în calitate de membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP.

Arh. Drd. Alina Negru – arhitect și cercetător în cadrul Universității de Vest din Timișoara. Specializată în Arhitecturi din pământ (DSA) în cadrul Catedrei UNESCO CRAterre-ENSAG, este implicată în proiecte naționale și internaționale de documentare, activare și promovare a tehnicilor constructive locale cu pământ, în calitate de membru al centrului RHeA și/sau de membru fondator al asociației culturale Recult. Unul dintre aceste proiecte este Despre pământ. Oameni și casele lor din Banat, o campanie regională de conștientizare a potențialului patrimoniului rural din pământ.

Dr. Walther Konschitzky – scriitor de limba germană, editor, etnolog și fotograf, originar din Bacova, Timiș. În perioada 1967-1987, a fost redactor la ziarul de limbă germană Neuer Weg, care apărea la București . În anul 2001, și-a luat doctoratul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj cu tema " Arhitectura populară bănățeană. Stil și ornamente („Banater Volksarchitektur. Stil und Ortnamentik”). Ca fotograf pasionat, a realizat cartea „Arhitectura populară din Banat”, în care sunt prezentate schițe și fotografii menite să păstreze în imagini unele case care au dispărut sau care vor dispărea odată cu influențele venite dinspre zona urbană. În prezent, Walther Konschitzky trăiește în Germania, dar revine adesea în România, fie cu expoziții de fotografii, fie cu lansări de carte.

Prof. univ. dr. Ioan-Viorel Boldureanu – prozator, istoric literar, publicist, eseist, etnolog. A absolvit în 1973 Facultatea de Filologie (Secția Română – Franceză) a Universității din Timișoara, iar în 1980, Facultatea de Filosofie a Universității & Babeș-Bolyai; din Cluj.


În 1985, își susține doctoratul în filologie.

Ovidiu Hrin  – este designer, s-a  născut în Timișoara, a studiat arhitectura la Universitatea Politehnica din Timișoara. Simultan, a fost și student la departamentul de design grafic al Universității de Artă din Timișoara. În anul 2001, a înființat Synopsis, un studio de design grafic versatil implicat în proiecte diverse: de la sisteme de comunicare complexe și design expozițional până la design de afiș, pentru clienți din domeniul cultural și corporate. În anul 2011, se lansează „Typopassage”;, primul micromuzeu internațional în aer liber din Timișoara. Este membru AIGA (Institutul  American al Artistilor grafici), TDC (Type Directors Club, New York) și Graphis International.

UPDATE „În urma informațiilor apărute în articolele din presa locală, cu privire la colaborarea domnului Walther Konschitzky cu Securitatea, vă anunț că, în această dimineață, am purtat o discuție atât cu directorul Muzeului Satului Bănățean, domnul Dănuț Radoslav, cât și cu o parte dintre membrii Consiliului de Administrație al Muzeului și am primit asigurări că numirea domnului Walther Konschitzky în Consiliul Științific o să fie revocată în cel mai scurt timp. În locul dumnealui, o să fie numită doamna Daniela Crainic, Președintele Asociației Lunca Pogănișului – asociație care are ca scop identificarea, conservarea și promovarea valorilor culturale și naturale locale și ale patrimoniului local”, a transmis Cristian Moș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.