Makunouchi Bento a lansat un set cu sunete urbane înregistrate în diverse...

Makunouchi Bento a lansat un set cu sunete urbane înregistrate în diverse locuri din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Duo-ul timișorean Makunouchi Bento a lansat un set audio/video care a fost inclus în proiectul cultural Post muzica, pus la cale de Rezidența BRD Scena9, un hotspot cultural din inima Bucureștiului dedicat creatorilor de cultură contemporană.

„Acest set este viziunea noastră despre «post-muzică», facută la invitația lui Mitos Micleușanu pentru Post Muzica. Este un set făcut sută la sută din field recordings procesate, nu e niciun pic de sinteză de sunet sau alte instrumente muzicale. Toate sunetele urbane (cam 90% din materialul brut) sunt inregistrate de noi in Timisoara… în trafic, Gara de Nord, Gara de Est, tramvaie, pasajul de la Iulius Town… Am condimentat cu înregistrări (copyright free) cu păsări exotice, care cu siguranță nu sălășluiesc prin Timișoara. Video-ul e realizat de colaboratorul nostru – într-un fel al treilea membru al trupei – Santiago J. Franzani, tot din filmări copyright-free, procesate si augmentate de el. Setul nostru va apare și audio-only, pe pagina noastră de Bandcamp, începând de luni 19 aprilie. Sunt trei layere, non-muzicale, dar care aproape ne sună a muzică. Natura (design evoluționar), reprezentata de păsări, music to our ears, dar în esență non-muzică (muzica fiind concept omenesc), ele nu creează artă. Mașinăriile (human design): utilaje care-s gândite cu alt scop, nu cel de produs sunet sau ritm, dar care creează neintenționat un fel de noise music al mediului urban.


Intervenția noastră (human design): procesarea si colajul, intenționate de data asta, prin care dăm un context aproape muzical ansamblului de mai sus”, explică Valentin Toma din Makunouchi Bento noul set.

Makunouchi Bento, sau „cutia pentru prânz” japoneză, e o cutie din lemn lustruită şi îngrijită, împărţită în compartimente cu bunătăţi culinare. Probabil că acest fetiș corespunde celei mai familiare imagini a mediului domestic japonez. Interpretând cutia ca obiect, dar în acelaşi timp ca metaforă, Felix Petrescu (Waka X) şi Valentin Toma (Toma Carnagiu, FKA Qewza) au pus, la finalul anului 2000, bazele acestui proiect muzical cinematic, experimental, electroacustic.

Cei doi muzicieni au reuşit să clădească o discografie rezonabil de cuprinzătoare: cinci albume şi patru compilaţii personale, vreo două OST-uri, 26 de EP-uri şi 12 single-uri, câteva înregistrări live, cântece incluse pe mai mult de 40 de compilaţii, remixuri şi colaborări cu artişti precum Selfmademusic, Silent Strike, Daniel Dorobanţu, Nagz, Kaneel, Tao, Adapt, Autorotation, Trompetre şi lista poate continua. Fiind amândoi cinefili înrăiţi, nu au ratat nicio ocazie de a compune coloane sonore (un lungmetraj, un scurtmetraj, o animaţie și un joc video nenăscut) şi de a reorchestra live (trei filme și un documentar).

Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de existență a proiectului, Makunouchi Bento a lansat un site care prezintă tuturor celor interesați parcursul formației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.