Povestea lui Rici, omul care face ca recitalurile trupei Cargo să sune...

Povestea lui Rici, omul care face ca recitalurile trupei Cargo să sune bine

0
DISTRIBUIȚI

Dincolo de lumina reflectoarelor, în industria showbizului există o serie de alte personaje care au un rol cât se poate de important în derularea evenimentelor. Ei sunt oamenii din umbră, cei care deși nu au parte de faima celor aflați în față, se asigură că spectacolul este unul profesionist. Fie că sunt cei care gândesc evenimentele (promoteri, booking agents, manageri de formații sau specialiști în marketing de evenimente) sau tehnicieni de scenă (luminiști, ingineri de sunet), aceștia dețin fiecare dintre ei un rol rol important într-un puzzle care oferă succesul binemeritat pentru un act artistic ca la carte.

Rici este un nume binecunoscut în rândul tehnicienilor de scenă care sălășluiesc în lumea rock-ului autohton. Este și normal să fie așa, pentru că de 27 de ani este omul care are grijă ca recitalurile formației Cargo să sune așa cum trebuie. Prin mâinile și urechile lui au trecut toate concertele legendarilor rockeri. Chiar dacă n-are rădăcini muzicale în familie, Pulpă Cătălin Richard (numele din buletin al lui Rici) a ajuns în familia Cargo în urma unei conjuncturi favorabile, după o întâlnire cu regretatul Adi Bărar, care efectiv i-a schimbat viața…

„Numele meu complet este Pulpă Cătălin Richard, însă lumea mă știe de Rici. M-am născut de ziua lui Sorin Stanca (n.n. – un bun prieten al formației Cargo), dar câțiva ani mai târziu, în 1976.Nu am moștenit pe nimeni, mi-a plăcut muzica și atât ca și oricăriu adolescent. Nu mi-am planificat să îmi fac o carieră în acest domeniu, pot spune că am fost omul potrivit la locul potrivit. La început nu a fost pasiune pentru că practic nu știam nimic. Am ajuns la Cargo dintr-o conjunctură favorabilă, aș putea spune. Totul a început pe la debutul anului 1994, la un concert la Casa Tineretului ca și spectator, unde, culmea, instalația era pusă la dispoziție de către Adi Bărar. Așa că după concert, prietenul cu care eram la spectacol imi spune: «Uite-l pe Adi. Nu îl întrebi dacă ne duce și pe noi acasă?» (noi stând în aceeași zonă). Adi a zis da, iar pe drum mi-a pus și niște întrebări care aveau să îmi schimbe complet traiectoria. M-a întrebat ce fac, cu ce mă ocup și dacă nu vreau să încerc meseria de tehnician. Treaba a rămas în aer pentru căteva luni până prin decembrie. Atunci mi-a spus să fiu la Casa Tineretului unde se va înființa Fan Clubul Cargo. De atunci povestea continuă…”, și-a amintit tehnicianul.

Dincolo de rolul său ca technician de sunet, Rici a devenit de-a lungul anilor un prieten al celor de la Cargo, alături de care a trait o serie de momente interesante. Printre cele mai impresionante momente trăite alături de legendarii rockeri timișoreni s-au numărat concertele trupei alături de Iron Maiden și… distincția de Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria B , primită în 2015, la aniversarea a 30 de ani de existență a trupei, la Palatul Cotroceni din mânile președintelui Klaus Iohannis.

„Sunt tehnician de trupă, adesea șofer și cred că și prieten.


Mulți însă îmi spun că sunt sunetist pentru că fac și sunetul din scenă. Cunosc déjà foarte bine dorințele lor, cum trebuie să sune tot și îmi sunt foarte familiare semnele folosite, astfel pot să mă descurc foarte bine pe partea de sunet de scenă. Cele mai mari provocări și momente faine alături de băieți… Primul asemenea moment… aș spune două… concertele alături de Iron Maiden din1995 și 2010. Au fost cele mai mari provocări. Nu pentru că trebuia să fac ceva total ieși din comun, ci pentru simplu fapt că eram și noi acolo alături de ei și totul trebuia să sune perfect. Un alt moment de provocare a fost primul concert Cargo cu mixerul nostru. A fost un moment care a pus cumva o presiune mare pe mine știind că trebuie să sune foarte bine, însă mi-a adus și o satisfacție imensă. Printre cele mai faine și inedite evenimente trăite alături de băieți a fost cel de la Cotroceni, când Președintele Klaus Iohannis ne-a oferit Ordinul Cultural «Pentru Merit» în grad de Cavaler”, a povestit Rici.

Rici alături de fondatorul trupei Cargo, Adi Bărar

De mai multă vreme, alături de activitatea sa ca technician de sunet, Rici s-a îndrăgostit și de arta confecționării chitărilor și a reparat și construit câteva instrumente apreciate de cei din branșă.

„Prima chitara am desfăcut-o pe la 12 ani, și am fost răsplătit cu o bătaie de la taică-meu. După care prin ’98 – ’99 am început să deprind mai bine de ceea ce înseamnă luterie mai mult din lipsa unui lutier în oraș. Bujor Hariga mai repara, dar el era chitarist care pe lângă, era și destul de iscusit în ale luteriei. Treptat, dupa cum lucram, a început să mă pasioneze tot mai mult și citeam destul de mult despre subiect. Am început sa experimentez diverse tehnici care mai de care mai interesante și complexe. Astfel am ajuns de la a face mici reparații la a face o chitară de la zero”, și-a amintit Rici.

Vă reamintim că în luna iulie a acestui an va avea loc festivalul Mentor Rock Gathering „In Memoriam Adi Bărar”, în Summer Camp Brezoi, din județul Vâlcea, o manifestare care își propune să aducă un omagiu liderului formației Cargo, care a trecut în neființă în data de 8 martie. Unde, ca și în ultimii 27 de ani, Rici se va asigura ca totul să sune bine.

„Din păcate la ora actuală muzica rock și nu numai, este pe butuci. Pandemia ne ține acasă și ceea ce este total neplăcut. Iar ce lipsește din scena autohtonă… aș putea spune că lipsesc concertele În ceea ce privește ieșirea din perioada de pandemie…cred că scena își va reveni treptat… la un aproape normal”, a mai spus tehnicianul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.