Intervenție de urgență pentru salvarea unui monument istoric vechi de aproape 200...

Intervenție de urgență pentru salvarea unui monument istoric vechi de aproape 200 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1020598210">

Asociația Culturală Vernacular a început intervențiile de urgență la cuptorul de topit fier „Jumelț” aflat pe Valea Râului, la trei kilometri de satul arădean Zimbru, care aparține de comuna Gurahonț. Lucrările se fac prin proiectul „Ambulanța pentru Monumente Arad”, cu ajutorul voluntarilor și al primăriei Gurahonț, și cu sprijin financiar de la consiliul județean.

Cuptorul Jumelț, un fragment de istorie locală pentru turiști

Cuptorul a fost construit între 1844 și 1865, după tehnicile specifice epocii, folosite pe valea Crișului Alb, și a funcționat până la finele secolului al XIX-lea, când la Sebiș se construia o fabrică de topit fier. Cuptorul este acum degradat în bună parte, cu multe fisuri și porțiuni căzute din zidul de piatră, o parte a acestuia este surpată în întregime, coșul de chirpici semiars este deteriorat și întreaga construcție este invadată de vegetație.

Lucrările de punere în siguranță a cuptorului, inclus pe lista monumentelor istorice de interes local, și a perimetrului ocupat de acesta, sunt coordonate de specialiștii Complexului Muzeal Arad și constă în consolidări și completări cu materiale originale sau similare, folosindu-se tehnici tradiționale de construcție. S-au montat schelele pe cele trei laturi ale cuptorului, acesta a fost curățat de vegetație și s-au consolidat pereții cuptorului, s-au refăcut rosturile prin injectări, toate lucrările fiind făcute în acord cu principiile de intervenție pe monumentele istorice.

În urma acestor lucrări,vechiul cuptor va intra în patrimoniul muzeului și prin reconstituirea acestui fragment de istorie locală, care va pune în evidență importanța istorică, industrială și culturală a obiectivului, se dorește transformarea acestui obiectiv într-un punct de atracție turistică.

Turism de o zi pentru biserici de lemn

În ultima parte a lunii aprilie a fost organizată în centrul Aradului expoziția de fotografii „Biserici de lemn din județul Arad”, care dorește ca prin cele câteva zeci de fotografii a zece din cele mai valoroase biserici, unele vechi de peste 250 de ani, să pună în evidență frumusețea aproape necunoscută a acestor lăcașuri de cult, declarate monumente istorice. Fotografiile înfățișează imagini din exteriorul acestora, precum și valoroase picturi și icoane din interiorul a șase biserici de pe Valea Crișului Alb, de la Bodești, Honțișor, Țărmure, Tisa, Șoimuș și Ionești, ridicate în secolul al XVIII-lea, și a altor patru de pe Valea Mureșului, aflate la Corbești, Julița, Troaș și Roșia Nouă, înălțate în secolul al XVIII-lea și începutul celui următor. Bisericile de lemn din județul Arad, cele mai multe aflate pe văile celor două râuri, au fost incluse într-un program de vizitare intitulat „Turismul de o zi”.

Multe biserici se află însă într-o stare precară de conservare, iar Asociația Culturală Vernacular, împreună cu voluntarii, și-au propus să intervină pentru protejarea acestora. Anul trecut, s-a intervenit pentru punerea în siguranță a bisericii de lemn din Ionești iar pentru întreaga activitate, Ambulanța pentru Monumente a primit Premiul Publicului în cadrul competiției Premiile Patrimoniului European. Și în acest an, sunt prevăzute intervenții la alte două biserici de lemn.

Surse foto: Complexul Muzeal Arad, aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.