Ministrul Sănătății despre spitalul abandonat de la marginea Timișoarei: „Înțeleg frustrarea, am...

Ministrul Sănătății despre spitalul abandonat de la marginea Timișoarei: „Înțeleg frustrarea, am simțit-o și eu când am frunzărit istoria acelui institut”

1
DISTRIBUIȚI

institut oncologicClădirea abandonată de pe Calea Torontalului, care trebuia să fie spital municipal și să reunească cele 13 secții răspândite prin tot orașul revine în actualitate.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, anunța joi că s-a făcut un pas important pentru ridicarea Institutului Regional de Oncologie Timișoara, și anume au fost semnate actele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice. Consiliul Județean Timiș a inclus acest obiectiv de investiție pe lista proiectelor transmise pentru finanțare prin Planul Național de Relansare și Reziliență.

Ministrul Sănătății spune, însă, că lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Întrebată, vineri, la Timișoara dacă nu este frustrant să tot facem studii de fezabilitate, proiectele să nu continue și să refacem documentațiile, Ioana Mihăilă, a răspuns: „Înțeleg frustrarea asta și eu am avut-o când am frunzărit istoria acelui institut. Înțeleg și dificultățile autorităților centrale, mai ales, de a implementa proiecte mari de infrastructură medicală. Motiv pentru care unul din planurile de reformă cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență este tocmai întărirea capacității administrative de a construi și derula proiecte de infrastructură medicală.


Am putea să avem nevoie de ajutor extern pentru a putea implementa astfel de proiecte astfel încât aceste proiecte să nu mai dureze 20 de ani și să se poată efectua într-un timp rezonabil”.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a evitat să dea un răspuns direct la întrebarea dacă mai este nevoie să dăm acești bani pentru a continua lucrările la o construcție începută în urmă cu 20 de ani.

„Din câte am înțeles s-a derulat expertiza tehnică, să vedem dacă se demolează, dacă se folosește o parte din ea. Punctul meu de vedere este cel al ministrului Sănătății, adică unul fundamentat pe cel al experților. Aș prefera să așteptăm rezultatul expertizei. Știu că este frustrant, din acest motiv am inclus în PNRR un capitol de finanțare special pentru sănătate. Domeniul sănătății, pe lângă bugetul de stat mai are două mari linii de finanțare. Una este acest PNRR, dar care, pe lângă că va răspunde unor priorități, va trebui să fie funcțional până în luna august 2026. Pe lângă alocarea pe PNRR, mai avem o alocare pe Programul Operațional Sănătate, a cărei primă formă a fost trimisă la Comisia Europeană, iar o parte din aceste proiecte vor trece pe PNRR pentru că timpul lor de derulare ne permite acest lucru. Ca să concluzionez, ca și finanțare: PNRR, Programul Operațional Regional Sănătate și alocări de la bugetul de stat”, a declarat, vineri, la Timișoara, ministrul Ioana Mihăilă.

1 COMENTARIU

  1. toti cei care participa la guvernare merita pedepse crunte, lungi si dureroase. absolut toti cei implicati. cei din opozitie, cei de la putere, chiar si din trecut. lagare de concentrare special facute pentru criminalii astia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.