Percheziții la o grupare specializată în fraude informatice. Au fost înșelate peste...

Percheziții la o grupare specializată în fraude informatice. Au fost înșelate peste 5.000 de persoane din toată Europa, dar și din SUA

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii au făcut joi 13 percheziții domiciliare în județele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călărași și în București, într-un dosar care vizează un grup infracțional care ar fi înșelat peste 5.000 de cetățeni europeni și americani.

Potrivit unui comunicat al IGP, polițiștii BCCO Alba Iulia și procurorii DIICOT Sibiu au făcut 13 percheziții în județele Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călărași și în municipiul București. De asemenea, șase persoane au fost duse la audieri.

Conform polițiștilor, acțiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare specializată în infracțiuni de fraudă informatică și spălarea banilor, cu ramificații transfrontaliere, o primă etapă a activităților fiind desfășurată la data de 11 noiembrie 2020.

„Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerț online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate.


Persoanele vătămate expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracționale”, arată polițiștii.

De asemenea, membrii grupării ar fi postat anunțuri fictive pe site-uri internaționale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, și, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniți din infracțiuni, atât în România, cât și în Marea Britanie și Italia, folosindu-se de documente de identitate false.

Până în 11 noiembrie 2020 au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia. Sumele de bani obținute de membrii grupării ar fi fost folosite la achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

În cursul anului 2021, față de cei 12 membri identificați inițial, au mai fost identificați 14 membri ai grupării, iar pe parcursul cercetărilor au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia, Italia și SUA, numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.

Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro.

În urma perchezițiilor făcute joi, au fost ridicați 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculețe care conțin o substanță pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri și patru carduri bancare.

Polițiștii români cooperează cu autorități ale altor state, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția, Olanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.