Consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern. Propunerea USR de prim-ministru: Dacian...

Consultări la Cotroceni pentru formarea noului guvern. Propunerea USR de prim-ministru: Dacian Cioloș

0
DISTRIBUIȚI

Astăzi la ora 12:00 au început consultările la Palatul Cotroceni, pentru formarea noului Guvern. Primii care participă la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis sunt reprezentanții Partidului Național Liberal. La ora 13:00 vin la consultări cei din Partidul Social Democrat (PSD); la ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR), la ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR); la ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), iar la ora 17:00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.

Biroul Național al USR a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui Iohannis propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloș și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

USR merge, luni, la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

USR susține în continuare că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR cu un nou prim-ministru și cu un program de guvernare care să fie respectat de partenerii de coaliție.

În lipsa unei noi propuneri de premier din partea PNL, Biroul Național a decis, în unanimitate, ca echipa de negociere să îi prezinte președintelui propunerea de prim-ministru a USR, în persoana lui Dacian Cioloș, și un pachet de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare.

Printre cele mai importante măsuri:

• Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice, inclusiv reducerea TVA la electricitate și gaze de la 19% la 5% pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 6 luni, subvenții temporare pentru CET-uri, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturilor la curent și gaze și exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic.

• Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19 care prevede limitarea numărului de participanți și distanțare fizică pentru evenimentele în spațiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc), decalarea anului școlar (vacanță două săptămâni, cu prelungirea școlii în lunile de vară), închiderea barurilor și a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii țări, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcție de incidență și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți și acces în spații neesențiale (baruri, restaurante, cinema etc.) și mall-uri doar cu certificatul verde.

„Dacă vechile partide fug de responsabilitate”, USR este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.


Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

Toate propunerile USR pot fi consultate AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.