Popularitatea acizilor grași omega-3 este atât de mare încât consumul lor devine treptat o tendință globală.
Popularitatea acizilor grași omega-3 este atât de mare încât consumul lor devine treptat o tendință globală. Omega 3 sau uleiul de pește este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare, un grup de acizi grași polinesaturați (PUFA), care nu sunt decât niște grăsimi sănătoase extrem de benefice. Acestea sunt necesare pentru a menține un echilibru optim al grăsimilor lipidice în organism, pentru a reduce concentrația de grăsimi nesănătoase în sânge și țesuturi, pentru a descompune mai eficient colesterolul. O gamă variate de suplimente alimentare sigure le puteți găsi în magazinul online https://makeup.ro.
Acizii Omega-3, împreună cu proteinele, sunt o componentă importantă a membranelor celulare, necesare pentru creșterea și dezvoltarea deplină, precum și pentru funcționarea multor sisteme. De o importanță deosebită sunt 3 acizi grași, a căror deficiență este periculoasă pentru sănătatea umană:
-EPA (acid eicosapentaenoic);
-DHA (acid docosahexaenoic).
-ALA (alfa-linolenic).
Aceste componente sunt de neînlocuit, adică nu sunt produse în corpul uman, ci sunt obținute prin alimentație.
Dacă dieta ta zilnică include suficiente alimente bogate în Omega 3, nu este nevoie de suplimente adiționale. În practică, alimentele pot acoperi doar nevoia de ALA, dar DHA și EPA nu sunt furnizate organismului în cantități suficiente cu alimente. Pentru a evita consecințele deficienței lor, se recomandă să luați capsule de ulei de pește.
De ce să consumăm Omega-3?
Oamenii de știință din întreaga lume confirmă că păstrarea pe termen îndelungat a sănătății și a frumuseții se datorează conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați (PUFA) din regimul alimentar.
Dar în majoritatea țărilor europene, consumul de Omega-3 este foarte scăzut. Din acest motiv, în ultima perioadă, a crescut de zece nivelul de producție a suplimentelor alimentare cu acizi grași în compoziție. PUFA sunt considerate indispensabile deoarece nu sunt sintetizate în organism. Aceasta înseamnă că trebuie consumate cu alimente sau sub formă de suplimente speciale. Luarea suplimentelor alimentare cu Omega-3 poate fi utilă persoanelor de orice vârstă, inclusiv femeilor însărcinate și care alăptează, cărora le pasă de bunăstarea lor și de sănătatea copilului.
Medicii recomandă administrarea de Omega-3 pentru boli ale sistemului nervos central, articulații, sindrom de oboseală cronică, probleme dermatologice, pentru a accelera reabilitarea după un infarct, accident vascular cerebral, fracturi, precum și pentru a preveni aceste afecțiuni.
Beneficiile Omega 3 sunt versatile:
-crește elasticitatea vaselor de sânge, reduce riscul de apariție a aterosclerozei;
-asigură funcționarea deplină a creierului și a sistemului nervos central;
-întărește articulațiile;
-îmbunătăți starea pielii;
-stabilizează starea psiho-emoțională;
-au efect antiinflamator, cresc rezistența, rezistența la infecții;
-au un efect benefic asupra sferei reproductive.
Daunele Omega 3 se observă în principal în caz de supradozaj, intoleranță individuală, luarea de suplimente de origine dubioasă.
Ce alimente conțin Omega 3
Deținătorul recordului pentru conținutul de EPA și DPG este peștele de mare gras, în special cei prinși în apele nordice – somon de Atlantic, hering, sardine, păstrăv curcubeu, halibut, ton. Fructele de mare sunt, de asemenea, bogate în ele – krill, stridii, crabi, scoici. ALA se găsește în semințele de in, semințele de chia și în multe uleiuri vegetale – semințele de in, rapiță, măsline, muștar.
Dar peștele este de obicei supus unui tratament termic, în care o parte semnificativă a acizilor grași valoroși este distrusă.
Cum să luați capsule de ulei de pește
Capsulele de Omega 3 sunt recomandate a fi luate cu mese. Doza depinde de concentrația ingredientelor active, o singură porție este de obicei de 1-2 capsule și trebuie luate de 3 ori pe zi.






