Aniversare pentru o legendă din scena rock românească: La mulți ani Josef...

Aniversare pentru o legendă din scena rock românească: La mulți ani Josef Kappl!

1
DISTRIBUIȚI

Josef Kappl, binecunoscutul compozitor și basist împlinește astîzi frumoasa vârstă de 72 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La Mulți Ani! Născut la Petrila (județul Hunedoara), „Ioji“ a absolvit Conservatorul din Timișoara și de-a lungul anilor a cântat în Phoenix, Clasic XX, Madhouse, Lake, Heinz Rudolf Kunze & Verstärkung sau Farfarello, iar în luna noiembrie a anului 2013 a lansat opera rock „Meşterul Manole”, premiera acesteia desfășurându-se la Filarmonica Banatul din Timișoara.

„Pasiunea pentru muzică mi-a inspirat-o tatăl meu, care cânta la vioară. Avea o trupă cu un acordionist, un clarinetist, un contrabasist și un toboșar, cu care cânta la nunți, petreceri și baluri. El mai cănta și în orchestra semisimfonică din Petrila, orășelul minier în care m-am născut și am crescut. Mă lua din când în când la repetițiile acestei orchestre, unde eram numai ochi și urechi timp de două ore și jumătate. De la el mi-am însușit și primele noțiuni ale notației muzicale. Tot el m-a îndemnat să iau lecții de acordeon la un coleg de trupă al său. Așa că pe la 9 ani luasem primele contacte cu publicul la concursurile și serbările școlare, iar în vacanțe în sat la bunicul meu, pe banca din fața casei, unde se aduna mai toată strada, cu mic, cu mare“, a apus aniversatul zilei.

Anul trecut, Josef Kappl – care în 1977 a fugit din România alături de membrii Phoenix – a anunțat că pregătește alături de colegii săi din formația Pasărea Rock un nou material discografic care poartă numele de Cavalcada.

„După ce luasem bacalaureatul, la liceul din Petrila, aveam o idee fixă și anume, vroiam cu orice preț să devin membru al formației Phoenix, fascinat fiind de renumele și muzica lor.


Dar pentru asta trebuia în primul rând să ajung la Timișoara, oraș care-și crease, tocmai prin Phoenix (Sfinții), o imagine foarte atrăgătoare pentru tineri cu viziuni progresive. Așadar mi-am întocmit un plan care prevedea să iau examenul de admitere la facultatea de muzică din Timișoara, ca pretext pentru a ajunge la Timișoara. Zis și făcut! În septembrie 1969 eram student la această facultate și locuiam la unul dintre căminele complexului studențesc al Universității din Timișoara. Aveam de parcurs, în fiecare dimineață, drumul de la cămin, care trecea pe la Universitate, spre facultatea de muzică, de pe malul Begăi, vis a vis de terasa Flora. Drumul meu se intersecta cu cel al lui Nicu Covaci, care studia artele plastice în acea vreme și venea dinspre Tudor Vladimirescu spre Universitate, unde-și avea cursurile. Îl întâlneam des, dar contemplându-i mersul grăbit și țanțoș, nu îndrăzneam să-l provoc la o conversație. Asta până când într-o dimineață când, luându-mi inima-n dinți, i-am tăiat drumul determinându-l să se oprească și spunându-i cu inocență: «salut Nicule, sunt Ioji Kappl și cânt la bass. N-ai vrea să facem muzică împreună?» La care el îmi răspunde: «Știu cine ești, te-am văzut la Clasic XX, dar momentan nu am nevoie de basist, pentru că am unul. Așa că vezi-ți de treabă». Ar fi fost prea frumos să răspundă cu da, însă după așa o decepție i-am răspuns resemnat: «Ok, o zi bună!». Mi-am înghițit nodul care-mi stătea în gât și mi-am văzut de drum. Știam că rămăsese singur după plecarea lui Mony, urmat de Kamo și Spitzi și după eșuarea câtorva încercări de resetări ale trupei. De aceea mi-am șoptit în barbă: «Stai liniștit și ai răbdare, că îți va veni și ție rândul, mai devreme sau mai târziu»“, își amintește Josef Kappl, care a fost cooptat în Phoenix, în anul 1970, în urma unei discuții derulate pe Litoral, locul unde în acea vreme majoritatea trupelor rock din România susțineau concerte pe perioada verii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.