Directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Să ne vaccinăm, să respectăm măsurile...

Directorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Să ne vaccinăm, să respectăm măsurile sanitare, să rămânem sănătoşi”

0
DISTRIBUIȚI

Nouă medici din linia întâi au vorbit pentru news.ro despre  bilanţul a doi ani de pandemie.

Speranţă, haos, frustrare, imprevizibil, sacrificiu, deznădejde sunt cuvintele care definesc anul 2021. Rata scăzută de vaccinare și neîncrederea în medici sunt punctele slabe ale anului.

Doctorul Cristian Oancea, medic primar pneumolog şi manager al Spitalului Victor Babeş din Timişoara, a spus pentru sursa citată că în 2021 existat o luptă dusă cu fake-news-urile şi cu cei care au contestat vaccinarea.

„2020 a fost pentru noi un an al fricii. Frica de a nu şti cu ce ne confruntăm şi dacă tratamentele pe care le aplicăm ne vor ajuta să salvăm pacienţii infectaţi. Frica de faptul că şi si noi înşine ne putem infecta. Teama că poate nu mai ajungem să ne vedem familiile.


Dar suportul comunităţii a fost de un real ajutor ca să depăşim aceste momente şi să rămânem pe metereze. 2021 a început cu speranţa vaccinării – o speranţă care s-a stins treptat şi a lăsat loc deznădejdii şi luptelor de data asta cu acele fake-news şi cu antivaxerii şi coronascepticii, luptelor ca să ducem mesajele medicale în toate mediile şi comunităţile – să combatem ştirile false aducătoare de moarte. Cred că cel mai slab punct al anului 2021 a fost scăderea ratei de vaccinare. Lipsa de încredere în sistemul sanitar şi în medicii specialişti a reprezentat un punct vulnerabil. De la 2021 am învăţat că lupta se duce cu fiecare dintre noi. Să ne vaccinăm, să respectăm măsurile sanitare, să rămânem sănătoşi. Să avem încredere unii în alţii ca să depăşim cu bine acest moment de negură din viaţa noastră, a tuturor”, a spus dr. Cristian Oancea pentru sursa menționată.

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este de părere că 2022 vine cu speranţă.

„Cu speranţa că vom transforma această pandemie SARS-CoV-2 într-o viroză banală. Cu speranţa că pe lângă tratamentele de prevenţie (vaccinurile) vor exista şi tratamente curative. (…) Cred totuşi că un moment definitoriu a fost unul de deznădejde când ne-am dat seama că în ciuda vaccinurilor pe care le avem, ultimul val ne-a pus la pământ. Că acele ştiri false şi promovarea unor falşi «apostoli ai libertăţii» au învins şi oameni nevinovaţi mor. Cred că în aceste vremuri tulburi şi gri din viaţa noastră ar trebui să fim definiţi prin două cuvinte: unitate şi responsabilitate”, a explicat pentru news.ro dr. Cristian Oancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.