Renovarea cinematografului Victoria, finalizată. Ce se întâmplă cu celelalte proiecte

Renovarea cinematografului Victoria, finalizată. Ce se întâmplă cu celelalte proiecte

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2105574347">

Primăria Timișoara a prezentat, marți, cinematograful Victoria din zona Bălcescu după reabilitarea prin care a trecut acest spațiu în ultima perioadă. Cinema Victoria era închis de mai mulți ani. Dintr-un spațiu insalubru a fost transformat în cinema cu 200 de locuri, însă ecranul este retractabil, astfel că sala va fi folosită și pentru a găzdui diferite spectacole.

Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei fără TVA. Banii provin de la bugetul local.

„Miza este să umplem aceste săli cu viață. Suntem în execuție cu cinci cinematografe momentan. Toate aceste cinematografe vor avea 1.500 de locuri și încă 80 pe acoperiș la Studio. Nu ne propunem să devenim un alt operator de cinema, ci tocmai ca aceste cinci cinematografe să devină spații ale comunității. Acestea vor fi  gestionate de Centrul de Proiecte. Fiecare din aceste cinematografe vrem să aibă o identitate proprie. Cinema Victoria fiind aproape de Complexul Studențesc va găzdui pe scenă spectacole de teatru studențesc, independent, stand-up comedy. Aici sala va fi funcțională din luna mai, e nevoie de aviz de la ISU și licență pentru a difuza filme.

Cinema Studio va fi cu adevărat un cinema de artă, de filme independente. Cinema Timiș are deja o oarecare tradiție pentru că acolo a fost Club 30 și de aceea acolo vor fi concerte de jazz, rock, vor fi în sala cea mai mare, mai avem o sală mică la subsol.

Cinema Dacia fiind multe școli în zonă va avea o misiune de educație.

Cinema Freidorf e destul de mic, va funcționa ca și un centru social, vrem să avem filme pentru persoane vulnerabile și acțiuni pentru persoane vulnerabile.

O să avem o echipă la Centrul de Proiecte care să se ocupe de programare și coordonare”, a declarat, marți, primarul Dominic Fritz.

Pentru realizarea reabilitării cinematografului Victoria și nu numai, municipalitatea a apelat la timișoreanca Ioana Dragomirescu, responsabila sălii de cinema „Elvira Popescu” din Bucureşti.

„ Eu am o legătură personală cu Timișoara, familia mea este de aici, eu sunt de aici, a fost pentru mine o bucurie să pot să dau o mână de ajutor unui plan cât se poate de practic și de concret pentru a redeschide aceste săli. Victoria este prima dintre ele care se va redeschide, dar mai sunt lucruri de făcut. Timișoara are nevoie de un public nou pentru vechile ei cinematografe”, a afirmat Ioana Dragomirescu.

„Centrul de Proiecte s-a poziționat ca un centru de resurse în comunitatea locală. Am avut întâlniri fizice și on-line cu operatori culturali, de altfel ei au fost primii consultați pentru strategia cinematografelor. O să coste bani să administrăm aceste spații, am explorat și varianta de a fi preluate de un operator cultural, dar nu există în Timișoara”, a spus  Alexandra Riegler, directoarea Centrului de Proiecte. Instituția va gestiona cinematografele.

Potrivit Ioanei Dragomirescu, nu s-au stabilit încă tarifele, însă ele vor fi sub cele practicate de centrele comerciale. Un bilet la un film vizionat într-un cinematograf al Primăriei Timișoara va cota între 15 și 20 de lei.

Cinematograful Arta este dat în administrare Teatrului Maghiar, iar acolo se are în vedere construirea unei săli noi pentru spectacole.

Cinematograful din Freidorf va fi reabilitat cu fonduri europene.

După prezentarea cinematografului Victoria, primarul Dominic Fritz a mers la cinema Timiș, unde azi au demarat lucrările de renovare, apoi la cinema Studio pentru a vedea în ce stadiu este renovarea de anvergură.

„ Am fost cu copiii de la casa de copii la  film, o dată pe lună, și bineînțeles că și eu m-am dus cu prieteni, am văzut mai multe filme. Atunci nu exista mall-ul, era în 2003-2004, și cam asta a fost sala de cinema unde m-am dus.

Cred că a fost «Hobbit», dar acum o să se uite toată lumea dacă în 2003 filmul era lansat. Ceva «Lord of the Rings» sau «Hobbit», asta știu și cred că și un James Bond.

Chiar azi încep lucrările, demontarea scaunelor, se vede aici, și tocmai am spus că aici nu vom avea lucrări de structură, spre deosebire de Studio (…) Deci aici suntem optimiști că în 13 luni, în primăvara anului viitor, să putem finalizat toate lucrările.

Aici vedem cumva o funcțiune complementară cu cinematograful, ca și o sală de muzică pop, trupe și așa mai departe. Lucrăm și la o variantă cum să facem măcar ca o parte, ca lumea să stea în picioare. Asta este sala cea mai mare, 480 de locuri. Clar că aici, pe de o parte, vom avea funcțiunea asta de concerte, dar pe partea de cinematograf, cel puțin așa îmi imaginez eu, aici vom arăta totuși și niște filme foarte mari și cunoscute, cu care putem să umplem o sală întreagă.

Nu sunt prevăzute momentan la Timiș spații de repetiții pentru trupe, deși nu cred că asta este soluția, pentru că acolo totuși e nevoie de niște scule permanente, de montaj-demontaj. Dar pentru a prezenta rezultatele lor, mai ales în sala mică, jos. E cumva o sală consacrată pentru muzică în Timișoara și sperăm să readucem acest  spirit înapoi aici”, a declarat, la cinema Timiș, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.