p>

Primăvara, cu zile din ce în ce mai calde care îndeamnă la plimbări tot mai lungi, se apropie cu pași repezi și toată lumea e dornică să iasă din case și să ia o gură de aer, mai ales după ridicarea restricțiilor care au impus atâtea privațiuni în ultimii doi ani.
O oază de verdeață în inima orașului
Unul din locurile îndrăgite de lugojeni este insula Cotu Mic, o adevărată oază în inima orașului, potrivită pentru câteva ore de destindere, dar și o posibilă atracție pentru turiști. Pe insula aflată pe albia râului Timiș, între două brațe ale acestuia, un loc ideal pentru diferite activități sportive și de divertisment, există o bază sportivă cu terenuri de tenis de câmp pentru amatori, un ștrand cu un bazin de înot și mult spațiu verde, cu numeroase specii de plante, arbuști, arbori, păsări și animale mici.
Abandonată în ultima vreme și complet neglijată, insula a ajuns în paragină, mai ales după inundațiile de acum doi ani, care au pricinuit stricăciuni mari digului de apărare și au permis pătrunderea apei pe insulă.
Voluntariat pentru repunerea insulei în circuitul turistic
Asociația „Verde de Banat” a început încă de la sfârșitul lunii trecute un proiect intitulat „Lugojenii își îngrijesc insula”, prin care se dorește o transformare complexă a insulei, în primul rând refacerea spațiului verde, pentru ca atât lugojenii cât și cei care vizitează orașul și doresc să se recreeze pe insulă câteva ceasuri, să aibă parte de un loc cât mai plăcut, încă din această vară. Pentru început, la proiect au luat parte peste 150 de elevi de la școala gimnazială din Coșteiu și de la mai multe licee lugojene, care au început să curețe insula de vegetația uscatăși să adune deșeurile. Următorul pas va fi acela de plantare a unor noi copaci, vor fi amenajate aleile de pe insulă și va fi montat un nou mobilier urban.
Proiectul este finanțat prin fondul „Pentru un viitor mai bun în comunități”, un program coordonat la nivel național de federația „Fundațiile Comunitare din România”, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara. Cei care doresc să participe la realizarea acestui proiect pot solicita informații la numerele de telefon 0728 961 929, 0759 034 915 sau la adresa de e-mail verdedebanat@gmail.com.
Surse foto: redesteptarea.ro, mapio.net