Sondaj Avangarde: 8% dintre români consideră că Rusia va ataca și România

Sondaj Avangarde: 8% dintre români consideră că Rusia va ataca și România

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-895940029">

Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde a făcut publice rezultatele unui sondaj de opinie „despre război și patriotism”, cu întrebări legate în principal de războiul din Ucraina.

Astfel, majoritatea românilor (68%) consideră că agresiunea militară a Rusiei în Ucraina nu este justificată, în timp ce 8% sunt de acord cu invazia (22% au răspuns că nu pot aprecia, în timp ce 2% nu au dorit să răspundă la această întrebare). Tot 8% dintre români sunt de părere că Rusia ar urma să atace și România.

La întrebarea „După părerea dumneavoastră cine va câștiga războiul dintre Rusia și Ucraina?”, 34% văd conflictul încheiat cu o victorie a Rusiei, 18% văd Ucraina victorioasă, în timp ce 48% au răspuns „nu pot aprecia”.

O majoritate covârșitoare, 71% dintre respondenți, este de părere că Rusia a comis crime împotriva populației civile în Ucraina, tendință reflectată și în răspunsurile la întrebarea „Ce părere aveți despre Rusia”, unde 53% au răspuns că au o părere proastă, iar 28% foarte proastă.

La întrebarea „Ținând cont de evenimentele de la granița României țara noastră ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, doar 11% dintre respondenți au răspuns „da”, în timp ce 33% au răspuns „nu”, iar 42% consideră că nu este momentul potrivit.

30% dintre intervievați consideră că românii aflați în țară s-ar înrola în armată dacă s-ar declanșa un război pe teritoriul României, însă doar 18% dintre intervievați consideră că românii din diaspora s-ar înrola în cazul unui asemenea scenariu. Pe aceeași linie, 30% dintre cei chestionați ar fi de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România, dar în același timp 26% ar părăsi țara în cazul declanșării unui război pe teritoriul României.

Relevante au fost și răspunsurile la întrebarea deschisă „Care este politicianul român în care aveți cea mai mare încredere că ar putea gestiona situația din România ca urmare a războiului din Ucraina?”. Astfel, 41% dintre cei care au răspuns acestui sondaj consideră că niciun politician român nu poate gestiona corespunzător această situație, în timp ce 8% îi dau credit actualului premier, iar tot 8% l-ar vedea drept un politician capabil într-o astfel de situație pe Mircea Geoană. Alte nume înaintate de repsondenți au fost Marcel Ciolacu (1,5%) sau Klaus Iohannis (1%).

Sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, a vorbit pentru PRESSALERT.ro despre cele mai importante rezultate din acest sondaj și despre tendințele pentru următoarea perioadă.

„Cu toate că în ultima perioadă informațiile care apar în media arată o înfrângere rușinoasă a Federației Ruse, mai mulți români consideră că acest război va fi câștigat de Rusia. Ceea ce arată fie că oamenii nu au neapărat încredere în informațiile care apar în spațiul public, fie imaginea creata în ultimii 20 de ani asupra puterii Federației Ruse este mai puternică decât relatările din aceste zile despre ce se întâmplă pe frontul de luptă. De asemenea, mi se pare extrem de interesant faptul că peste 60% dintre români nu consideră posibil un atac al Federației Ruse asupra României! Este un procent important, care cumva răspunde și la întrebarea de ce avem procente atât de mici în rândul celor care declară că ar lupta să își apere țara. Este mai degrabă vorba despre o «relaxare». Oamenii nu percep ca fiind posibil un război pe teritoriul României si atunci nu înțeleg nevoia de a apăra țara”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Grupului de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.

Sondajul s-a desfășurat telefonic între 20 și 22 martie, pe un eșantion de 701 subiecți din populaţia adultă neinstituţionalizată a României, marja de eroare fiind de 3,9%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.