RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 54. Kievul a completat chestionarul pentru aderarea la...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 54. Kievul a completat chestionarul pentru aderarea la UE. Discuții despre reconstrucție cu FMI UPDATE 5 Primarul din Mariupol: peste 40.000 de localnici au fost deportați în Rusia

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 5 Un oficial ucrainean susține că 40.000 de persoane au fost deportate din orașul asediat Mariupol în regiunile rusești, anunță Reuters.

Primarul orașului ucrainean asediat Mariupol a declarat luni că aproximativ 40.000 de civili au fost mutați cu forța în Rusia sau în regiunile din Ucraina controlate de Rusia.

„Din păcate, trebuie să declar că începând de astăzi locuitorii sunt deportați cu forța. Am verificat prin intermediul registrului municipal, au deportat deja peste 40.000 de persoane” locuitorii, a declarat Vadym Boichenko la televiziunea ucraineană.

Jurnaliștii nu au putut verifica informația din surse independente. Rusia susține că nu vizează civili în Ucraina.

UPDATE 4 Oficialii ucraineni din regiunile Harkov și Luhansk au raportat luni bombardamente intense din partea forțelor rusești. Ei susțin că au respins cu succes atacurile rusești în mai multe părți.

Primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat la televiziunea ucraineană că orașul este „bombardat în mod constant”. El i-a acuzat pe ruși că „bombardează zone rezidențiale, clădiri rezidențiale, unde sunt mulțimi de oameni. Au fost lovituri astăzi în oraș. Există răniți și morți. Mai multe spitale și centrul perinatal al orașului au fost distruse”.

Terekhov a mai declarat că 30% din populația orașului a plecat de la începutul invaziei, dar a adăugat că „de regulă, oamenii nu vor să părăsească orașul”.

Primarul a dezvăluit faptul că unele activități din oraș se desfășoară la fel ca înainte de război

„În ciuda bombardamentelor, am început să plantăm flori astăzi. Mâine sau poimâine vom încerca să pornim fântânile”, a precizat Terekhov, potrivit CNN.

În regiunea învecinată Luhansk, șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai, susține că ofensiva rușilor a început.

„Cred că bătălia (pentru Donbas) a început deja. Sunt intensificări multiple ale bombardamentelor cu toate tipurile de arme, încercări de a pătrunde în orașe”, a declarat Haidai.

El a precizat că, din cauza atacurilor rusești „numărul localităților fără electricitate, apă și gaz este în creștere”.

Haidai a adăugat că unele evacuări continuă, dar că este „ca și cum se merge pe sârmă”.

Ministerul Apărării din Ucraina a raportat unele succese în altă zonă din est, spunând că încercările rusești de a avansa în jurul Izei au fost respinse.

„Inamicul a efectuat recunoașteri prin luptă, nu a avut succes și a fost forțat să se retragă după ce a suferit pierderi”, a declarat colonelul Oleksandr Motuzianyk, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Forțele rusești au sosit în zonă la începutul lunii și de atunci au făcut puține progrese.

UPDATE 3 Bombardamente ruse asupra Harkovului, mare oraş din nord-estul Ucrainei, s-au soldat luni cu cel puţin trei morţi, au anunţat autorităţile locale, a două zi după ce alte şase persoane şi-au pierdut viaţa în bombardamente, relatează AFP.

Potrivit Parchetului regional, un obuz căzut la sfârşitul dimineţii pe un teren de joacă pentru copii într-o zonă rezidenţială a provocat moartea unui bărbat şi a unei femei şi a avariat imobile.

Directorul unui centru de ajutor medical de urgenţă, Viktor Zabaşta, a declarat la rândul său pentru agenţia Interfax Ucraina că un tir asupra unui centru de distribuţie de ajutor umanitar de luni s-a soldat cu un mort şi şase răniţi.

Jurnaliştii France Presse de la Harkov au auzit o serie de explozii puternice în cursul dimineţii.

Bombardamentele de duminică asupra acestui oraş s-au soldat deja cu şase morţi şi 24 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ furnizat de biroul guvernatorului. Alte trei persoane au murit în bombardamente în regiune.

Al doilea oraş din Ucraina ca mărime înainte de război cu aproape 1,5 milioane de locuitori, Harkovul a fost ţinta unor atacuri susţinute timp de mai multe zile la începutul ofensivei ruse, dar a rămas în continuare sub controlul forţelor ucrainene.

UPDATE 2 Kremlinul a acuzat luni Ucraina că îşi modifică în permanenţă poziţia în privinţa punctelor convenite deja la negocierile de pace, transmite Reuters.

„Contactele continuă la nivel de experţi în cadrul procesului de negociere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o teleconferinţă cu presa.

„Din nefericire, partea ucraineană nu este consecventă în ce priveşte punctele asupra cărora s-a convenit”, a afirmat el.

„Îşi schimbă adesea poziţia, iar trendul procesului de negociere lasă mult de dorit”, a adăugat Peskov.

Cu acelaşi prilej, el a spus că este încă timp ca statele aşa-numite „neprietene” să treacă la plata gazului în ruble.

Peskov a refuzat să dezvăluie câte ţări au fost de acord până acum să facă acest pas.

La sfârşitul lui martie, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care cumpărătorilor străini li se cere să plătească în ruble pentru gazul furnizat de Rusia, în caz contrar urmând ca livrările să fie întrerupte, o măsură respinsă de capitale europene şi pe care Germania a echivalat-o cu un „şantaj”.

Conform lui Peskov, plăţile pentru livrările care au avut loc după intrarea în vigoare a decretului lui Putin sunt aşteptate în mai.

UPDATE 1 Cinci rachete au lovit orașul Liov din vestul Ucrainei, a declarat luni primarul localității.


Primarul Andrii Sadovyi a declarat pe Facebook că „serviciile relevante” au fost trimise la locul exploziilor.

„Suntem în curs de clarificare a detaliilor”, a adăugat el.

Sâmbătă, șeful administrației militare regionale din Liov a declarat că sistemele antiaeriene ucrainene au doborât rachete de croazieră rusești care au fost lansate spre regiune. Cu acea ocazie, Ucraina a afirmat că avionul rusesc care a tras rachetele decolase de pe aerodromul Baranovici din Belarus.

Știre inițială

Ucraina a completat chestionarul care constituie punctul de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Kievului, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy, citată de Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenskiy în timpul vizitei sale la Kiev, la 8 aprilie, promițând un început mai rapid al demersului Ucrainei de a deveni membră a UE, după invazia Rusiei în țară.

„Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Zhovkva duminică seară pentru televiziunea publică ucraineană.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare. „Ne așteptăm ca recomandarea … să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE”.

Zhovkva a adăugat că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică faptul că situația din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia, care „a decis să radă orașul cu orice preț”. El anticipează intensificarea luptelor în Estul Ucrainei în următoarele săptămâni.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat duminică că „situația” din Mariupol „poate fi o linie roșie” în negocierile cu Rusia.

„Situația din Mariupol este atât gravă, din punct de vedere militar, cât și sfâșietoare”, a declarat Kuleba, la CBS.

Kuleba a mai spus că „orașul nu mai există”. „Ceea ce a mai rămas din armata ucraineană și un grup mare de civili sunt practic încercuite de forțele rusești. Ei își continuă lupta, dar se pare că, după modul în care se comportă armata rusă în Mariupol, au decis să radă orașul de pe pământ cu orice preț”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că orice alte crime de război ar face imposibile negocierile cu Rusia. Ministrul de externe a mai declarat că anticipează intensificarea luptelor în Estul Ucrainei în următoarele săptămâni. El a mai spus că anticipează că vor continua atacurile cu rachete asupra Kievului și a altor orașe din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică seară că a discutat cu directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, despre stabilitatea financiară şi reconstrucţia post-conflict.

„Am discutat cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, despre problema asigurării stabilităţii financiare a Ucrainei şi despre pregătirile pentru reconstrucţia post-război”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Deocamdată, am elaborat planuri şi am analizat perspectivele. Sunt sigur că, în continuare, vor apărea rezultate de pe urma cooperării între FMI şi Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.