Concert de jazz la Muzeul de Artă din Timișoara, cu Adi Stoenescu...

Concert de jazz la Muzeul de Artă din Timișoara, cu Adi Stoenescu Trio

0
DISTRIBUIȚI

Platforma Jazz Updates a pregătit pentru melomanii timișoreni o frumoasă surpriză în ultima zi a lunii mai, alături de recitalul susținut de Adi Stoenescu Trio.

Adi Stoenescu Trio este cea mai nouă formulă sub care pianistul Adi Stoenescu explorează peisajul în schimbare al jazz-ului contemporan. Componența actuală, cu Jonathan Bäckström la contrabas și Alessandro D’Anna la tobe, se organizează în jurul unor compoziții recente, la care se adaugă cele incluse pe albumul „Waking Light” al Adi Stoenescu Group, lansat la final de noiembrie 2021. Compozițiile propuse în format de trio sunt un prilej pentru interplay, o muzică cu forme mai libere, care se dezvoltă pe moment, ca o conversație între prieteni. O dovadă a puterii jazz-ului de a aduce împreună instrumentiști din țări și contexte muzicale diferite, Adi Stoenescu Trio propune un sound deschis la influențe și interpretări, care se construiește de fiecare dată altfel în dialogul de pe scenă.

Stoenescu a studiat improvizația jazz cu pianistul și compozitorul Marius Popp. Înregistrările sale apar pe albumele „Allotropy” (2016) cu Arcuș Trio, suita „Titan” cu Iordache (2019), „Landing on the comet” (2017) alături de trupa sa, Krisper, unde cântă la pian electric Fender Rhodes și „Waking Light” (2021), primul material sub nume propriu, în cadrul Adi Stoenescu Group. În ultimii ani a participat la cele mai importante festivaluri de profil din România (JazzTM, Bucharest Jazz Festival, Gărâna, Smida Jazz, Green Hours Fest, Transilvania Jazz Festival, One Jazz Festival) sau din Republica Moldova (Ethno Jazz Festival din Chișinău).


În prezent compune și cântă în cadrul proiectului propriu, Adi Stoenescu Group, un spațiu dedicat improvizației și interacțiunii spontane a instrumentiștilor.

Jonathan Bäckström s-a născut în 1995 în Kronoby, Finlanda. A studiat muzica încă de la o vârstă fragedă și și-a început cariera de la vârsta de 18 ani. În 2019 a absolvit UAS Novia în pedagogie muzicală (Licență în Arte). Jonathan a studiat cu Antti Lötjönen, Or Bareket, Morten Haxholm, Julius Pyrhönen și Marcus Söderström. În prezent este stabilit în Helsinki, lucrând ca muzician și pedagog independent. A cântat cu artiști renumiți atât naționali, cât și internaționali precum Raoul Björkenheim, Kaj Chydenius, Riitta Paakki, Mario Massa, Mathias Sandberg, Marcus Wärnheim (SWE), Michele Ucchedu, Erkki-Sven Tüür sau Jesper Nordin, printre mulți alții. La sfârșitul anului 2018, Jonathan a debutat ca lider de trupă/compozitor cu un cvartet cântând compozițiile sale. În octombrie 2020, trupa a avut un turneu la Helsinki și Uusimaa. Din 2018, Jonathan este fondatorul și directorul de creație al colectivului de artă Collision și al festivalului anual Collision din Pietarsaari.

Alessandro D’Anna este un baterist italian de jazz, stabilit recent la Helsinki. A studiat percuția cu Victor Lewis, Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Mark Guiliana, Gianni Di Renzo, John Wooton și Fabrizio Sferra. A absolvit Tre University din Roma în literatură modernă și a absolvit Conservatorul Santa Cecilia din Roma în Compoziție clasică și Didactica muzicii (master). La vârsta de 30 de ani adună deja multe colaborări importante cu muzicieni internaționali de jazz din întreaga lume precum David Kikoski, Benito Gonzalez, Essiet Okon Essiet, Mark Gross, Freddie Hendrix, Janusz Muniak, John Taylor, Eve Cornelious, Gregory Boyd, Abraham Burton, Rick Germanson, Bruce Barth, Jon Davis, Antoine Drye, Benny Benack III, Reinier Baas, Rotem Sivan, Alexi Tuomarila, Carlo Conti, Maurizio Giammarco, Ares Tavolazzi, Fabio Zeppetella, Fabrizio Bosso, Andrea Rea, Daniele Sorrentino, Roberto Tarenzi, Rodolfo Maltese și mulți alții. A cântat în Italia, Statele Unite, Mexic, Rusia, Germania, Belarus, Ucraina, Anglia, Polonia, Lituania, Estonia, Letonia, Finlanda, Belgia, Spania în festivaluri, teatre, filarmonici și cluburi de jazz.

Concertul va avea loc marți, 31 mai, de la ora 19, la Muzeul Național de Artă din Timișoara, iar biletele costă 20 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.