Județul cu cel mai mare potențial turistic din vestul țării se zbate...

Județul cu cel mai mare potențial turistic din vestul țării se zbate să atragă mai mulți vizitatori

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-541169021">

Județul Hunedoara, care, alături de Caraș-Severin, are cele mai multe arii protejate din țară și un număr remarcabil de monumente istorice care datează din antichitate și Evul Mediu, multe înscrise în patrimoniul UNESCO, are unele atracții turistice cunoscute dincolo de hotare, dar numărul vizitatorilor este încă mult prea mic în comparație cu valoarea și frumusețea vestigiilor.

Promovare turistică

În această primăvară, județul a fost promovat la „Salon des vacances”, cel mai important târg internațional de turism din Belgia, iar orașul Hunedoara, cu castelul medieval al Corvinilor, a concurat pentru titulatura „Destinația anului 2022” în România la categoria “City Break”, pentru o mai bună promovare și pentru atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori, reușind să se califice în etapa regională a competiției.

Fonduri PNRR pentru restaurare și promovare

Totodată, obiective de patrimoniu din județ aflate pe rute turistice culturale, printre care se numără intrarea în forul lui Traian de la situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflat pe Traseul Castrelor Romane, cetatea Sarmizegetusa Regia de pe Ruta Cetăților, vor primi 4,3 milioane de euro din Programul Național de Redresare și Reziliență pentru restaurare.

Și castelul Corvinilor a fost inclus pe Ruta Castelelor, iar 16 gospodării tradiționale din localitățile Lelese și Bunila, cuprinse în Ruta Satelor, vor beneficia de 960.000 de euro pentru a fi restaurate. Castrul roman de la Micia și cetatea Costești-Cetățuia vor primi, la rândul lor, 60.000 de euro pentru promovare. Și castelul Corvinilor a mai primit prin PNRR 20 de milioane de lei care vor permite continuarea unor lucrări de restaurare a unor fresce și amenajarea unor porțiuni ale castelului de mare valoare istorică, în completarea celor cinci milioane de euro alocați pentru lucrări de consolidare și reabilitare ale edificiului, și se au în vedere noi proiecte care vor pune în valoare castelul medieval, care în prezent poate fi doar parțial vizitat.

Lucrări la cetatea Devei și fonduri pentru stațiunile turistice

Tot pe baza unui proiect în valoare de 18,7 milioane de lei obținuți din fonduri europene se desfășoară și lucrări de reabilitare la prima incintă a cetății Devei, închisă de mai mulți ani pentru public, unde se restaurează turnul-poartă și turnul din partea de vest, zidurile de fortificație, drumul de strajă și zona palatului princiar. Se vor amenaja, de asemenea, două săli cu multiple destinații, o platformă de belvedere de unde poate fi admirată o priveliște minunată pe o rază de zeci de kilometri, și într-una din curți, un loc pentru spectacole în aer liber. Stațiunile turistice au, la rândul lor, posibilitatea de a obține în următorii ani  finanțare europeană prin intermediul programelor ADR Vest.

Județul Hunedoara are, așadar, posibilitatea de a propune turiștilor o vacanță în care pot fi vizitate numeroase obiective turistice din cele mai variate, de la vestitele castele și cetăți la zonele rurale în care se păstrează un mod de viață arhaic, la vestigiile arheologice de excepție sau la bisericile medievale remarcabile prin unicitatea lor.

Surse foto: servuspress.ro, istorie-pe-scurt.ro, wikipedia.org, gohunedoara.com, planiada.ro, comunalelese.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.