RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 73. Avertisment dur al Moscovei pentru Marea Britanie...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 73. Avertisment dur al Moscovei pentru Marea Britanie UPDATE 3 Femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la Azovstal

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-236686945">

UPDATE 3 Toate femeile, copiii și bătrânii au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a anunțat vicepremierul Ucrainei Iryna Vereshchuk pe canalul său de Telegram.

Vereshchuk a declarat: „Această parte a operațiunii umanitare de la Mariupol a fost finalizată”. Orașul-port din sudul Ucrainei, aflat sub asediu, a fost vizat de Rusia încă de la începutul războiului.

În ultimele două săptămâni au avut loc mai multe încercări de creare a unui coridor umanitar, iar în ultimele zile oficialii ucraineni au raportat progrese în ceea ce privește evacuarea.

UPDATE 2 Atât guvernul ucrainean, cât și autoproclamata Republică Populară Donețk au declarat că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, scrie CNN.

Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat pe Telegram că „evacuarea oamenilor din oțelăria Azovstal a fost foarte dificilă. Rușii au provocat în mod constant, nu s-au oprit din foc, au continuat să lupte”. „Dar am reușit să scoatem 50 de civili. Aceștia sunt femei, copii și bătrâni”, a spus el.

Autoproclamata Republica Populară Donețk a declarat, de asemenea, că 50 de persoane au fost evacuate sâmbătă din Azovstal. Cartierul general al apărării teritoriale al RPD a precizat într-o declarație că „numărul (cumulat) de civili evacuați de pe teritoriul uzinei metalurgice a ajuns la 176 de persoane”.

Nu a existat nicio confirmare a declarațiilor din partea Organizației Națiunilor Unite sau a Crucii Roșii Internaționale, care au încercat să faciliteze și ele evacuările din uzină.

UPDATE Rusia a tras sâmbătă patru rachete de croazieră asupra orașului Odesa din sudul țării, potrivit administrației militare regionale ucrainene, conform CNN.

Administrația militară regională a postat o înregistrare video realizată cu o dronă care pretinde că arată un atac împotriva unei nave de patrulare rusești în Marea Neagră.

În ultimele zile, unități ale forțelor aeriene ucrainene au efectuat mai multe lovituri împotriva pozițiilor rusești de pe Insula Șerpilor, ocupată de Rusia, în largul coastei Crimeei.

Știrea inițială

Cel mai recent pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, anunțat de președintele Joe Biden, este în valoare de 150 de milioane de dolari, a confirmat secretarul de stat Antony Blinken.

„Am autorizat 150 de milioane de dolari în arme, echipamente și bunuri suplimentare din partea SUA pentru Ucraina, pentru a-și întări apărarea în vederea contracarării ofensivei Rusiei în estul țării”, a declarat Blinken, potrivit The Guardian.

Cea mai recentă tranșă de asistență include 25.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, precum și radare de contra-artilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren și piese de schimb.

„Sprijinul SUA, împreună cu contribuțiile aliaților și partenerilor noștri, a fost esențial pentru a ajuta Ucraina să câștige bătălia de la Kiev și să împiedice obiectivele de război ale lui Putin în Ucraina”, a adăugat el.

Cu cel mai recent pachet de ajutor de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, asistența militară acordată de Washington Kievului de la începutul invaziei rusești a ajuns la aproximativ 3,8 miliarde de dolari, a precizat Blinken.

Obuzierele furnizate de SUA au necesitat instruirea soldaților ucraineni, aproximativ 220 de militari fiind instruiți și alți 150 fiind în curs de instruire, a spus entagon purtătorul de cuvânt John Kirby

Relațiile bilaterale pot fi distruse definitiv din cauza sancțiunilor impuse de Marea Britanie Rusiei, i-a transmis Ministerul de Externe rus, vineri, ambasadorului britanic la Moscova, Deborah Bronnert, convocată pentru a i se aduce la cunoștință avertismentul.

Ambasadorul britanic la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocat vineri la Ministerul rus de Externe în legătură cu ultimele sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv sancțiuni împotriva companiei de stat de televiziune și radiodifuziune All-Russia, potrivit comunicatului Ministerului rus de Externe, citat de CNN.

„Ambasadoarea a fost informată despre caracterul inacceptabil al unor astfel de acțiuni distructive, a căror continuare va duce în mod inevitabil la distrugerea definitivă a legăturilor bilaterale și la deteriorarea relațiilor dintre popoarele Rusiei și Regatului Unit”, se arată în declarație.

Impunerea de sancțiuni împotriva presei ruse „doar pentru că acoperirea și interpretarea evenimentelor care au loc în lume de către acestea nu este în concordanță cu modelele occidentale, confirmă încă o dată în mod clar duplicitatea și cinismul politicienilor britanici, pentru care un astfel de lucru precum libertatea presei nu este altceva decât un instrument pentru rezolvarea problemelor de piață”, adăugă Ministerul rus de Externe.

Ministerul a acuzat Marea Britanie și pe oficialii săi că impun sancțiuni și fac declarații cu „amenințări” care sunt „presărate cu minciuni și grosolănii absolute” împotriva Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.