Zone mirifice din Valea Almăjului, puse în valoare prin proiectul „Turist în...

Zone mirifice din Valea Almăjului, puse în valoare prin proiectul „Turist în Banat”

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul regional „Turist în Banat”, câștigat în urma unei competiții de asociația „Acasă în Banat” și fundația Orange, care susține acest demers cu suma de 35.000 de lei, și-a propus pentru acest an să pună în valoare obiectivele turistice ale comunei cărășene Prigor, așezată pe Valea Almăjului, care mai are în componența sa satele Borlovenii Vechi, Borlovenii Noi, Pătaș și Putna.

O destinație pentru turism etnografic

Punerea în valoare a patrimoniului natural și arhitectural din această zonă este acum avantajată de deschiderea traseului turistic Via Transilvanica, menit să stabilească o mai bună legătură între comunitățile locale. Doar pe teritoriul județului Caraș-Severin, acesta străbate 224 de kilometri, dintre care 42 de kilometri trec prin satele comunei Prigor, cea mai  lungă porțiune a traseului. În acest an, asociația „Acasă în Banat”și-a propus să   intervină, cu ajutorul voluntarilor, pentru amenajarea accesului către obiectivele turistice din zonă, unde mai pot fi văzute case grănicerești vechi de peste 200 de ani, peste 20 de mori de apă, o văială unde se spălau rufele – ultima din Banat – clădiri istorice. Aici se păstrează tradiții și meșteșuguri vechi iar peisajele sunt spectaculoase, făcând posibilă transformarea acestui loc într-o destinație turistică, mai ales pentru cei interesați de turismul etnografic.

Principala atracție o reprezintă morile, dintre care șapte sunt încă funcționale iar alte patru pot fi repuse în funcțiune. Spre deosebire de morile de la Rudăria, toate din lemn, aici există o diversitate mai mare a acestora. Din punct de vedere tipologic, două sunt mori cu turbină, 17 cu vechi ciuturi din lemn și una electrică, iar pe lângă morile de lemn, mai pot fi văzute patru mori de piatră și una de cărămidă. Într-un cot al Nerei se află și o moară cu tunel săpat în stâncă pe unde venea apa, singura de acest fel păstrată în întreaga țară. Între Prigor și Rudăria se află și cascada Prigor, iar Balta Neagră de la Borlovenii Vechi este un loc de agrement prea puțin cunoscut.

„Prigorul este o comună cu un potențial turistic extraordinar. Aici poți petrece mai multe zile în drumeție, pe văi și munți, poți afla povestea satelor sau a locurilor, poți gusta diferite bunătăți locale. Dar în acest moment, turistul care vine în zonă nu se oprește aici pentru că nu cunoaște toate aceste bogății și de multe ori nu știe cum să ajungă la ele. În acest an ne vom uni forțele cu toții și, alături de comunitatea locală, vrem să arătăm cum se poate face un turism responsabil, cu intervenții bine țintite, iar Prigorul să devină un reper în Valea Almăjului”, crede Radu Trifan, președintele asociației „Acasă în Banat”.

La rândul lui, Andrei Amarghioalei, reprezentantul Orange România, precizează: „Este al treilea an când ne implicăm alături de Asociația Acasă în Banat în comunitățile rurale din Caraș Severin, punând în valoare obiectivele existente aici și mai ales, pregătind trasee și informații ca acestea să poată fi vizitate.


Facem o echipă extraordinară și împreună, mobilizăm oameni, voluntari, care să se implice activ, să dea o mână de ajutor și, până la urmă, să devină turiști în aceste sate din Banat”.

Lucrări cu ajutorul voluntarilor

Proiectul „Turist în Banat” se va desfășura în acest an în trei etape, din luna mai până în septembrie, cu ajutorul voluntarilor, care se pot înscrie la intervenția din 20-22 mai accesând formularul online de pe site-ul http://acasainbanat.ro/.

Va avea loc o ecologizare a albiei râului Nera, se vor face lucrări de întreținere la morile de apă, va fi amenajat traseul turistic și se vor monta indicatoare, urmând ca, la final, să fie întocmită și o hartă cu toate obiectivele turistice din zonă. În paralel, administrația comunală intenționează să amenajeze un muzeu al satului și case memoriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.