RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 86. Congresul SUA a aprobat un ajutor de...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 86. Congresul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Kiev UPDATE 3 Noi baze militare în vestul Rusiei, ca reacţie la aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 3 Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri, că va construi 12 baze militare în zona de vest a Rusiei, ca reacţie la integrarea Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

„Până la sfârşitul anului, 12 noi baze militare şi unităţi vor fi detaşate în Districtul militar de vest”, a declarat vineri ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, citat de cotidianul Le Figaro.

„Ameninţările militare la frontierele ruse sunt în creştere”, a acuzat Serghei Şoigu, denunţând activităţile Statelor Unite şi ale Alianţei Nord-Atlantice, în special planul de integrare în NATO a Suediei şi Finlandei.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat în mod repetat că integrarea Finlandei şi Suediei în Alianţa Nord-Atlantică nu va contribui la îmbunătăţirea securităţii Europei. „Suntem convinşi că intrarea Finlandei şi Suediei în NATO nu va consolida şi nici nu va îmbunătăţi arhitectura de securitate a continentului nostru”, a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat că deciziile Finlandei şi Suediei sunt „erori” care vor avea „consecinţe semnificative”. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să „reechilibreze situaţia” dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.

UPDATE 2 Rubla a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani în raport cu euro, în condiţiile în care tot mai multe companii străine par să se conformeze cererii lui Vladimir Putin de a trece la plata în moneda rusă pentru gazele naturale.

Rubla a urcat cu până la 9% faţă de euro, atingând cel mai ridicat nivel din iunie 2015. Moneda rusă a crescut cu 6,6% faţă de dolar, la 58,0625, la Moscova.

UPDATE Duma de Stat rusă urmează să discute eliminarea tuturor limitelor de vârstă impuse serviciului militar contractual, ceea ce ar putea însemna că rușii cu vârsta de peste 40 de ani se vor putea înrola în armată, se arată pe site-ul Dumei de Stat, conform Sky News.

De asemenea, străinilor cu vârsta de peste 30 de ani li s-ar permite să se înroleze în forțele armate ale țării.

„Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de mare profesionalism”, se arată pe site-ul Dumei. „Experiența arată că aceștia devin astfel până la vârsta de 40 – 45 de ani”.

Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Reuters.


Legea respectivă, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare.

Au votat în favoarea celui mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni de până acum 86 de senatori americani iar 11 s-au pronunţat împotrivă. După ce va fi promulgat de preşedinte, textul va ridica totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina la peste 50 de miliarde de dolari.

Sunt incluse şase miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate – instruire, echipament, armament şi sprijin, 8,7 miliarde pentru refacerea stocurilor de echipament american trimis Ucrainei, 3,9 miliarde pentru operaţiuni ale comandamentului forţelor SUA din Europa, 5 miliarde pentru securitatea alimentară internaţională şi aproape 9 miliarde de dolari pentru un fond de ajutor economic destinat Ucrainei.

De asemenea, preşedintele Biden este autorizat să aprobe discreţionar 11 miliarde de dolari pentru transferuri de produse şi servicii din stocurile SUA în situaţii de urgenţă, fără alte aprobări din partea Congresului.

Liderul majorităţii democrate, senatorul Chuck Schumer, a declarat că „este un pachet mare şi va acoperi nevoile mari ale poporului ucrainean care luptă pentru supravieţuire”. „Prin aprobarea acestui ajutor de urgenţă, Senatul poate spune acum poporului ucrainean: ajutorul este pe cale să sosească. Ajutor real. Ajutor semnificativ. Ajutor care poate asigura victoria ucrainenilor”.

Legea privind asistenţa pentru Ucraina a întârziat în Senat după ce senatorul republican Rand Paul a refuzat să accepte o procedură rapidă de vot. Democraţii dispun de o majoritate strânsă în ambele camere ale Congresului, însă regulile Senatului prevăd că pentru a se trece rapid la votul final este necesară în cele mai multe cazuri unanimitatea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Senatului SUA şi a declarat: „Ne îndreptăm spre victorie cu încredere şi strategie”. Ucraina a fost invadată de forţele ruse cu aproape trei luni în urmă, iar susţinerea occidentală este vitală pentru continuarea rezistenţei.

Şeful marelui stat-major al SUA, generalul Mark Milley, a discutat telefonic cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru prima oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat joi Departamentul american al Apărării.

„Conducătorii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicaţie”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Milley, citat de Reuters.

„Conform practicilor de până acum, detaliile exacte ale conversaţiei lor vor fi păstrate confidenţiale”, a adăugat oficialul de la Pentagon.

Convorbirea a avut loc după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat săptămâna trecută cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu – de asemenea o premieră după 24 februarie, când Moscova a declanşat războiul împotriva Ucrainei.

Washingtonul şi Moscova au stabilit o linie directă de comunicaţie după invazie, pentru a evita erorile de apreciere şi extinderea conflictului. Linia telefonică respectivă are baza la comandamentul de la Stuttgart al forţelor americane din Europa (EUCOM), sub comanda generalului de aviaţie Tod Wolters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.