RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 88. Kievul exclude o încetare a focului sau...

RĂZBOI ÎN UCRAINA, ziua 88. Kievul exclude o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova UPDATE 4 Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE 4 Rusia a lansat mai multe rachete în regiunea Jîtomîr, anunță Centrul de comandă aeriană din Ucraina, potrivit CNN.

Centrul de Comandă Aeriană al Ucrainei a anunțat pe Facebook că, duminică, rușii au tras rachete asupra unor obiective de infrastructură din regiunea Jîtomîr.

Regiunea a fost atacată din „direcția sud-est” de „rachete de croazieră cu baza navală”, potrivit Centrului de Comandă Aeriană al Ucrainei.

Centrul a adăugat că „patru rachete de croazieră rusești au fost distruse de unitățile de apărare aeriană”.

Regiunea Jîtomîr se află la vest de Kiev.

UPDATE 3 Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până în 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, transmite DPA.

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (…) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a afirmat şeful statului ucrainean.

UPDATE 2 Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat că aproape 30.000 de militari ruși au murit în război.

Potrivit statisticii prezentate de partea ucraineană, 29.050 de militari ruși au murit de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, Rusia are pierderi foarte mari la vehicule și echipamente militare. 1.285 de tancuri, 204 avioane, 170 de elicoptere, 3.141 de mașini, 599 de sisteme de artilerie și 13 nave au fost distruse, mai susține Ministerul Apărării din Ucraina.

Informațiile nu au putut fi verificate prin surse independente.

UPDATE 1 Zelenski acuză Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente. O criză energetică va urma rapid unei crize alimentare dacă Ucraina nu va primi ajutor pentru a-și debloca porturile, spune președintele.

După o întâlnire cu premierul portughez António Costa, Zelenski acesta a declarat presei:

Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea.

„Rusia a blocat aproape toate porturile și toate oportunitățile maritime de a exporta alimente – cerealele noastre, orzul, floarea-soarelui și altele.


O mulțime de lucruri. Va fi o criză în lume. A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum va crea o criză alimentară dacă nu deblocăm rutele pentru Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare”, a afirmat Zelenski, potrivit The Guardian.

El a adăugat că o modalitate de deblocare a porturilor ar fi prin intermediul unei soluții militare, care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

Știrea inițială

Ucraina a exclus o încetare a focului sau orice concesie față de Moscova, în timp ce Rusia și-a intensificat ofensiva în regiunea Donbas (est) și a încetat să mai furnizeze gaze Finlandei.

După ce a pus capăt unor săptămâni de rezistență a ultimilor luptători ucraineni în orașul strategic Mariupol din sud-estul țării, Rusia desfășoară o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas.

Separatiștii susținuți de Rusia controlau deja întinderi de teritoriu în Luhansk și în provincia învecinată Donețk înainte de invazia din 24 februarie, dar Moscova vrea să pună stăpânire pe ultimul teritoriu ucrainean rămas în Donbas, potrivit Reuters.

„Situația din Donbas este extrem de dificilă”, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său nocturn. Armata rusă încearcă să atace orașele Sloviansk și Sievierodonetsk, dar forțele ucrainene îi împiedică înaintarea, a spus el.

Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a exclus posibilitatea de a accepta un acord de încetare a focului.

Kievul nu va accepta niciun acord cu Moscova care să implice cedarea de teritoriu. Eventualele concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice pauză în lupte, a spus el.

„Războiul nu se va opri (după concesii). Va fi doar pus pe pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat Podolyak, principalul negociator al Ucrainei, pentru Reuters: „Vor începe o nouă ofensivă, chiar mai sângeroasă și pe scară mai largă”.

Apeluri recente pentru o încetare imediată a focului au venit din partea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, și a premierului italian Mario Draghi.

Sfârșitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraș cucerit de Rusia, îi oferă președintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eșecuri în aproape trei luni de luptă. Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală și de zonele din estul Ucrainei deținute de separatiștii pro-ruși.

Forțele ucrainene din regiunile Luhansk și Donețk, controlate de separatiști, au declarat sâmbătă că au respins 9 atacuri și au distrus 5 tancuri și alte 10 vehicule blindate în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse foloseau avioane, artilerie, tancuri, rachete, mortiere și rachete de-a lungul întregii linii de front pentru a ataca structuri civile și zone rezidențiale, au precizat ucrainenii într-o postare pe Facebook. Cel puțin șapte persoane au fost ucise în regiunea Donețk, au precizat ei.

Sievierodonetsk și orașul geamăn Lysychansk, de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets, formează partea estică a unei zone controlate de ucraineni pe care Rusia încearcă să o cucerească de la jumătatea lunii aprilie, după ce nu a reușit să captureze Kievul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.