S-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT...

S-au pus în vânzare biletele pentru Festivalul Euroregional de Teatru – TESZT de la Timișoara. Vezi programul

0
DISTRIBUIȚI
„Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”. Foto: Petru Cojocaru

Teatrul maghiar „Csiky Gergely” a pus deja în vânzare biletele pentru cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Euroregional de Teatru – TESZT, care va avea loc între 22 și 29 mai. Au fost selectate nu mai puțin de 24 de spectacole, care reflectă schimbările de paradigmă petrecute în lume și a percepțiilor personale asupra acestora, în urma pandemiei din ultimii doi ani care a bulversat lumea.

Festivalul include atât spectacole selectate înainte de pandemie cât și spectacole realizate în ultimii doi ani în Europa și cele mai recente ale teatrului timișorean – „Tragedia omului”, în regia lui Silviu Purcarete, și „Omul care nu putea vorbi decât ceea ce citea”, regizat de Adrian Sitaru.

Potrivit organizatorilor festivalului, „spectacolele selectate din regiune pentru 23, 24 și 25 mai problematizează răspunderea celor (ne)implicați în război și trauma popoarelor care au trecut prin război civil – toate pot fi citite în altă lumină prin prisma conflictelor actuale. Astfel, «Șapte Spaime» (Teatrul Național Bosniac Zenica, regia Selma Spahić) vorbește despre războiul civil din fosta Iugoslavie, în timp ce «Eichmann la Ierusalim» (Teatrul de Tineret Zagreb, regia Jernej Lorenci) pune problema răspunderii colective, a răului potențial pornind de la cartea Hannei Arendt, iar «History of Motherfuckers» (Teatrul Național Bitola, regia Urbán András) reia într-o estetică punk motivele războiului și trădării din «Coriolanus» de W. Shakespeare.

În 24, 25 și 26 mai, TESZT găzduiește trei spectacole de dans contemporan, distincte ca stilistică și energie. «May B», inspirată din opera lui Samuel Beckett, este superproducția coregrafiată de Maguy Marin din Franța, o adevărată vedetă a dansului contemporan, un spectacol care în ultimii 30 de ani a schimbat multiple distribuții și s-a jucat pe mii de scene. Josef Nadj revine la TESZT cu «Omma», coregrafie pentru opt dansatori africani care își întrepătrund influențele, tradițiile, limbajele artistice. «Empty Floor», producția trupei Imperfect Dancers, rezidentă la Opera din Pisa, transpune în mișcare subiectul delicat al maladiei Alzheimer.

Din spațiul teatral maghiar vin la TESZT companii care propun o regândire contemporană a unor texte sau forme dramaturgice clasice, experimentează cu forme de meta-teatru și cu ideea de teatru în teatru: «Balade scurte sângeroase» (Compania Forte – Lukács Miklós Cimbiosis Trio – Teatrul Pannon Várszínház, regia Horváth Csaba), «Cavalerii doamnei excitate: operetă de gală sindicalistă din Subotica» (Teatrul «Kosztolányi Dezső» Subotica, regia Urbán András) și «Richard al III-lea se interzice» (Teatrul Szkéné – Asociația Teatrală Ocazională Vádli din Budapesta, r.


Szikszai Rémusz).

Cel mai lung spectacol din TESZT va dura 10 ore – «încă fără titlu”, regia Tomi Janezič, Teatrul de Tineret Ljubljana – un adevărat maraton prin zeci de povești de dragoste și versiuni diferite ale motivului Don Juan. Din seria spectacolelor cu iubiri de poveste face parte și «Leonce și Lena» (Teatrul German de Stat Timișoara). «Gaia. Marea de dorință» (Kristóf Szábo FACE Ensemble, Germania) reprezintă un performance cu elemente de teatru fizic și bondage art, iar monodrama «Mistero Buffo» este un adevărat tur de forță pentru actorul-orchestră croat Dražen Šivjak.

Extensie – Teszt, o secțiune aparte, reunește spectacole independente, în 23-28 mai. Din Timișoara producțiile selectate sunt «Orașul paralel» (Teatrul Maghiar –Diogene – CiviCultura), «Je suis Giselle» (Unfold Motion), «Animal Crossing» (Teatrul Basca), toate cu acces gratuit, și «dosztoievskij b@r/ reopening» (Compania Independentă Arte-Factum), spectacol cu acces exclusiv prin rezervare, iar din străinătate vor fi prezenți Marco Chenevier cu «O singură răsuflare» – spectacol itinerant prin zona centrală a orașului și Teatro dei Venti cu «Moby Dick», o superproducție de dimensiuni impozante inspirată de romanul lui H. Melville.

Trei concerte de jazz, rock, world-music vor convinge spectatorii TESZT să rămână în teatru seara târziu. «Selfie Concert», cea mai recentă lucrare a lui Ivo Dimchev, este o «sculptură muzicală», în care artistul investighează interacțiunea dintre interpret și public, un motiv și un mod diferit de a fi împreună. Lukács Miklós Cimbiosis Trio își prezintă cel mai recent album de jazz, «Music from the solitude of timeless minutes», iar în playlistul trupei belgrădene Vrooom vor fi melodiile compuse pentru peste 30 de spectacole de teatru”.

Biletele sunt disponibile pe www.tm-t.biletmaster.ro  și la casa de bilete a teatrului, deschisă între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, de luni până vineri. Prețul unui bilet este de 50 de lei pentru un spectacol, sau cu abonamente de 450 de lei pentru 15 spectacole, 350 lei pentru zece spectacole, și 175 de lei pentru cinci spectacole. Biletul pentru spectacolul-maraton „încă fără titlu” costă 100 de lei și nu este cuprins în variantele de abonament. Toate spectacolele sunt traduse în limba română, engleză și maghiară, după caz.

„Tragedia omului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.