Cetatea Orăștiei, castelul lui „Față neagră” și alte monumente istorice, reabilitate pentru...

Cetatea Orăștiei, castelul lui „Față neagră” și alte monumente istorice, reabilitate pentru a fi introduse în circuitul turistic FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1122080846">
Cetatea Orăștie

Multe obiective istorice de mare valoare care fac parte din patrimoniul cultural al județului Hunedoara și nu numai, sunt în curs de restaurare sau urmează să fie reabilitate în viitorul apropiat, pentru a reconstitui o parte din trecutul istoric al acestui ținut și a-l introduce în circuitul turistic, în bună parte cu fonduri europene.

Se restaurează vechea cetate a Orăștiei

La Orăștie se lucrează deja la conservarea zidurilor cetății orașului, după care acestea vor fi reîntregite și reconstituite împreună cu turnurile, pentru a fi introduse într-un circuit turistic. În urma săpăturilor de cercetare arheologică preventivă, s-au descoperit mai multe morminte, diferite artefacte dar și un șanț de apărare datat în secolul al XIII-lea, când a fost constuită cetatea, dar atestarea documentară a acesteia este mai târzie, din secolul al XVI-lea.

Cetatea de piatră, de mici dimensiuni, care era mai degrabă o biserică fortificată, avea rolul de a-i adăposti pe localnici în timpul invaziilor tătare și otomane. În interiorul cetății se află o biserică reformată din secolul al XIV-lea și una luterană, mai târzie, dar și o rotondă care e considerată a fi una din cele mai vechi biserici medievale din România.

Castelul lui „Față neagră” și poveștile sale

În această toamnă se preconizează și finalizarea lucrărilor de restaurare a castelului Nopcsa din Săcel, comuna Sântămăria Orlea, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, lucrările fiind finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2. Proprietate a familiei Naláczy timp de mai multe decenii, acesta a ajuns în cele din urmă în posesia lui Nopcsa László, supranumit „Față neagră”, în schimbul unor datorii, care era supranumit astfel deoarece, potrivit legendei, noaptea se deghiza și jefuia nobilii la drumul mare, devenind spaima acestora. Fiul său, Elek, l-a reconstruit și s-a preocupat să rentabilizeze domeniul printr-o agricultură modernă.

Mai tragic a fost destinul lui Franz Nopcsa, fiul lui Elek, care a studiat paleontologia și geologia la Viena devenind doctor în științe. A avut o viață plină de aventuri în Albania și în anii primului război mondial dar reîntors acasă a suferit o fractură craniană în urma unei altercații cu țăranii, care l-au alungat, și a fost nevoit să abandonezecastelul. S-a reîntors la Viena, unde, după o vreme s-a sinucis din cauza depresiei, nu înainte de a-și împușca doi apropiați.

Castelul a fost naționalizat și transformat în școală pentru copii cu nevoi speciale, dar în anii postdecembriști a fost abandonat și devastat, ajungând o ruină. Moștenitorii colaterali nu au solicitat restituirea castelului, iar acesta a ajuns în administrația județului, care îl restaurează acum, urmând ca după terminarea lucrărilor, în spectaculoasa clădire să fie amenajat un muzeu al Țării Hațegului, în care o parte va fi dedicată fascinantei istorii a familiei Nopcsa.

Evenimente culturale în amfiteatrul împăratului Traian

Tot în Țara Hațegului, cu fonduri europene de aproape cinci milioane de euro va începe amenajarea și restaurarea zonei amfiteatrului de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a provinciei romane Dacia din apropierea vechilor Porți de Fier ale Transilvaniei care făcea legătura între Banat și Ardeal, pentru a pune în valoare unul din cele mai reprezentative monumente de patrimoniu din situl arheologic, lucrările urmând a fi finalizate la sfârșitul anului viitor, iar prin PNRR vor fi restaurate intrarea principală în sit și intrarea în Forul lui Traian. Amfiteatrul va deveni locul în care vor fi organizate diverse evenimente culturale.

„Via Transilvanica”, o nouă etapă a turismului românesc

După ce, în această vară, s-a finalizat și traseul care străbate județul Hunedoara, la începutul lunii octombrie va fi inaugurată la Alba Iulia și „Via Transilvanica”, supranumită „drumul care unește”, un traseu de 1.400 de kilometri pentru iubitorii de drumeții și de ciclism, marcat de borne, care a fost amenajat din inițiativa  asociației „Tășuleasa Social” și care străbate întreaga țară de la Putna până la Dunăre, la Drobeta Turnu-Severin, pentru a promova frumusețile naturale,  culturale și istorice ale țării.

Evenimentul va fi marcat de un târg de drumeții și momente festive prin care se dorește marcarea unei noi etape a turismului românesc. Drumul străbate 141 de kilometri și în județul Hunedoara, unde include cetățile dacice din Munții Orăștiei, Țara Hațegului și parcul național Retezat, dar și o mulțime de așezări care păstrează vechi obiceiuri și povești ale locului.

Surse foto: wikipedia.org, mesagerul hunedorean.ro, servuspress.ro, zhd.ro, replicahd.ro, gohunedoara.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.