INTERVIU Paul Soll: „Mă bucur tare mult să mă întorc la Timișoara,...

INTERVIU Paul Soll: „Mă bucur tare mult să mă întorc la Timișoara, un oraș foarte drag mie, într-un context nou“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Flavius Neamciuc

Numele lui Paul Soll este cunoscut în industria de entertainment din țara noastră, având în vedere că și-a început cariera în HoReCA în urmă cu mai bine de 25 de ani, ca manager de produs pentru o binecunoscută marcă internațională. Mai apoi a dezvoltat o companie care a livrat artiști din diferite genuri tuturor cluburilor de referință din țară, iar cu doi ani în urmă a debutat cu proiectul muzical Paul Soll Music. Înainte de apariția sa la celebrul festival Untold, Paul Soll va susține un DJ set sâmbătă 16 iulie la Retro Garden în Timișoara, iar înaintea acestei apariții am realizat un interviu cu artistul care așteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu publicul din orașul nostru.

– De unde vine pasiunea ta pentru muzică?

– Din copilărie, tata: guilty as charged! Mai tarziu, „forța” muzicii și a entertainment-ului a fost prezentă mereu atât profesional cât și personal.

– Anul acesta ai apărut la clubul Quantic din București pentru prima dată cu un live show alături de Moonlight Breakfast. Spune-mi în ce constă acest live show și care este mesajul prestației tale?

– Live act-ul contine 10 piese (producții originale din care 4 Remix-uri la piesele altor artiști). Fiecare piesă este construită special pentru acest Live Act, find construita „on the fly”. Felul în care sună piesa depinde de starea artistică. Nu există doua reprezentații identice. Pe lângă anumite efecte pe care le folosesc în Live Act, mai sunt alte grupuri de sunete (sound-uri) adiționale, dedicate fiecarei piese și nu numai pe care le folosesc în anumite momente/părți ale sesiunii live. Live Act-ul este completat de video proiecții/animație video (VJ) și un luminist (LJ), prezenți pentru show. Un alt artist pe care pot să îl dau ca referință este Paul Kalkbrenner. Mesajul este simplu: Live Act/Performance Show. O experiență care va fi de fiecare data, diferită.

– Proiectul tău a început în 2020 ca Paul Soll Music și se axează pe zona electronic dance music, cu producții si remixuri proprii dar și colaborări cu artiști / producători consacrați. Ce părere ai de zona asta dance music din România și ce aduci nou în această „felie“?

– Rămâne o zonă dance mainstream și una de nișă, mă refer la cea de electronic dance music. Parcurgem o altă etapă în ultimii ani, petrecerile concept organizate în locuri necovenționale cât și festivalurile (mici/medii/mari) domină scena de muzica electronic dance. Fenomenul clubbin’ a apus demult și ne regăsim intr-o altă eră a entertainmentului. Nu cred că despre a aduce ceva „nou” neapărat este vorba ci mai corect spus este faptul că – Paul Soll Music atât producțiile muzicale cât și ca Live Act – este viziunea mea personală. Modul meu de a mă exprima în cadrul unui proiect muzical electronic proaspăt cu linii de bas, armonie, melodie cu sunete prelucrate special (designed sounds), elemente care vor fi parte mereu din muzica lansată de Paul Soll Music.


Nu caut să vin cu ceva nou cu orice preț. Îm doresc să ofer o experiență muzicală completă care să reprezinte ceea ce sunt eu și stările prin care trec, în care publicul să se regăsească.

– Ți-ai început cariera în Horeca cu 25 de ani în urmă și ai avut adesea de-a face și cu zona muzicală ca booking agent. Cum s-a schimbat scena muzicală în România în ultimii ani? Care-s lucrurile la care stăm bine și unde mai avem „de lucrat“?

Dacă vorbim în termeni de domestic sau de import, încă stăm bine la import și nișa suprinde livrând constant la export. (Discut de nișa muzicii electronice dance, cu genuri și subgenuri). A fost o eră fantastică: 1998 – 2010, o eră a clubbing-ului și a petrecerilor (denumiri de brand) care se organizau în jurul unui headliner de renume internațional. Sigur, existau și petreceri în care artiștii locali aveau succesul lor de casă. Nișa devine din ce în ce mai mică la noi (așa cum îmi spunea chiar un dj român care există în piață de mai bine de 20 de ani și care încă călătorește în diferite continente la evenimente de muzică electronică de nișă). Evenimentele (petrecerile) cu line up extins, festivalurile cu multiple scene, aduc altă experiență celor care încă se mai regăsesc în zona muzicii electronice dincolo de generația nouă care este mult diferită în preferințele muzicale. Posibil să fie o generație cu înclinații mai consumeriste însă important este că scena muzicii electronice continuă să existe și după anul 2020/2021 așa cum putem observa. Fiecare artist este unic și sunt mulți artiști români care au ceva de spus. Cred că atât timp cât actul artistic este liber, premisele pentru dezvoltare și originalitate există.

– Spui că DJ set e un proiect secundar pentru tine. Spune-ne ce planuri de viitor ai?

– În primul rând în curând va apărea un nou remake plus un remix. În al doilea rând, da, DJ Set-ul este doar o extensie, proiectul Paul Soll Music a fost creat dincolo de piesele sau remix-urile personale, pentru Live Act performance. Sigur, Live Act-ul își are locul în cadrul festivalurilor sau a petrecerilor cu scene specifice care au loc aici însă atât prin producția muzicală cât și prestația live, intențiile duc către piața externă de profil.

– Vei veni cu setul tău la Retro Graden în Timișoara. Pentru cei care nu te cunosc, pe scurt, care ar fi motivele pentru care setul tău merită savurat/auzit/văzut?

– Este un set versatil ca de fiecare dată când am oportunitatea să apar în fața publicului cu Dj Set și nu cu Live Act-ul. La Retro Garden voi veni cu un set Retro Electro menit să creeze o stare de bine. La acest lucru se adaugă un show creat de performerii pe care Horațiu Dejan (n.n. – Retro Garden) îi aduce sâmbătă seara.
Mă bucur tare mult să mă întorc la Timișoara, oraș foarte drag mie, într-un context nou și, de ce nu, chiar înainte de Untold. Caut să revăd câți mai mulți dintre cei dragi cu care am legat colaborări sau prietenii frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.