Arad și Timișoara, colaborare pentru Capitala Europeană a Culturii

Arad și Timișoara, colaborare pentru Capitala Europeană a Culturii

0
DISTRIBUIȚI

Un alt oraș din vestul țării care și-a depus candidatura pentru titlul de capitală europeană a culturii, Aradul, va crea, prin intermediul Complexului Muzeal Arad, o „punte culturală” cu Timișoara, care va consta în proiecte comune cu orașul care va deține acest titlu anul viitor.

Conform site-ului specialarad.ro, colaborarea va fi realizată cu ajutorul kinema ikon, care a sărbătorit recent 50 de ani de film experimental și documentar, și al asociației „Doar Mâine”, în parteneriat cu UNArte București, biblioteca județeană „A.D. Xenopol”  Arad, laboratorul de experiențe estetice și de dezvoltare creativă Minitremu și Spațiul Indecis din Timișoara.

Proiectele incluse în programul capitalei culturale Timișoara se vor derula și pe întreg parcursul anului viitor și vor cuprinde mai multe evenimente expoziționale și atelierele de mediere culturală „Kimæra” și „Post-educația. Pedagogii ale crizei”. Primul constă într-o meta-instalație interactivă cu mai mulți autori, în care vechile media și arta se combină cu cele digitale, iar al doilea, în ateliere de creație digitală.

Proiectul „Kimæra” va începe luni, 22 august, cu expoziția „Meet Kimæra #0”, curatoriată de Călin Man, care va fi prezentată la palatul cultural din Arad – un eveniment-pilot care „își propune să construiască un organism electronic, o meta-instalație interactivă cu autori multipli care va conecta digital zece module, combinând noile media cu vechile media și interpretarea fenomenologică a lumii interconectate cu noua filosofie Internet of Things (IoT)”, urmând să parcurgă, în cursul anului viitor, mai multe faze, iar cel de-al doilea eveniment, „AFFECTIVE SPACE.


HYBRID ORGANS. Kimæra #1”, va avea loc în 25 august, în același spațiu, cu participarea a 15 artiști care vor expune „lucrări legate de spațiul afect, relația dintre natură și tehnologie, hibridizări și mutații”. Tot în acest an și-a început activitatea și tabăra de creație digitală DIY „Post-Educația”, organizată de asociația „Doar Mâine”, care se derulează în paralel cu „Kimæra” pe programul numit „Knowledge Fields” din proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană, duminică urmând să înceapă o tabără a elevilor și studenților, în care vor fi create lucrări de artă new media pentru expoziția „Kimæra”. Evenimentele, care își propun promovarea unei arte marcate de noile tehnologii și inițierea unui proces de mediere între arta contemporană și o nouă practică artistică pentru publicul din Arad și Timișoara, vor continua în această toamnă, un eveniment importat fiind organizarea Media Art Festival Arad, pentru publicul din cele două orașe.

În cursul anului viitor, „Kimæra” include un proiect numit „Monumente virtuale”, o rețea alternativă de monumente în orașul Arad, însemnând o aplicație de realitate augmentată accesibilă cu ajutorul telefoanelor mobile în Piața Enescu din fața muzeului arădean și Piața Libertății din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.