Campania CFR SA a anunțat luni că a fost semnat primul și cel mai important contract de finanțare pentru domeniul feroviar, în valoare de 8,77 miliarde lei, din cadrul Programului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta vizează modernizarea liniei Caransebeș-Arad, care trece şi prin Timişoara.
Contractul de finanțare, semnat de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și directorul general al CFR SA Ion Simu Alexandru are drept scop modenizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad, pe o lungime totală de 162 de kilometri.
„Este cel mai important contract de finanțare din PNRR, un obiectiv prioritar pentru compania noastră, deoarece ne dorim ca infrastructura feroviară din zona de vest a țării să se alinieze standardelor europene de transport și să ofere călătorilor, care optează pentru transportul feroviar, atât pe distanțe lungi, cât și pe distanțe scurte, condiții moderne de călătorie, și aici ne referim la o infrastructură care va permite o viteză maximă de circulație de 160 km/h, stații moderne, servicii publice de calitate pentru călători, facilități sigure de tranzitare sau staționare în zonele publice, inclusiv amenajarea zonelor de acces și de deplasare pentru persoanele cu dizabilități.
Modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad va contribui cu siguranță la nu doar la creșterea economică națională, dar și la cea locală, deoarece prin acest obiectiv vom asigura o conexiune feroviară modernă între localitățile adiacente acestui tronson de cale ferată și rețeaua națională”, a declarat Ion Simu Alexandru.
Proiectul de modernizare a liniei de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad este structurat în 4 loturi, fiecare având deja constructorul desemnat.
Printre lucrările care vor fi realizate se numără dublarea liniei de cale ferată pe toată lungimea traseului, refacerea infrastructurii liniilor și corectarea traseului pentru atingerea vitezei de circulație de 160 km/h, modernizarea clădirilor de călători, construirea de pasarele pietonale și adaptarea nivelului peroanelor la standardele europene, înființarea de halte de călători în zonele urbane, pentru accesul direct la rețeaua feroviară de transport, desființarea sau transformarea trecerilor la nivel în pasaje denivelate și lucrări specifice de exploatare feroviară, prin construirea a două clădiri de mentenanță, un centru regional de management al traficului și sistem ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM -R).
CFR SA precizează că linia de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad se află pe Coridorul Orient/Est Mediteranean, parte a rețelei feroviare TEN-T Core, și beneficiază de cea mai mare finanțare în cadrul PNRR, fiind, de asemenea, inclusă în Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030.