Zimbrii readuc turiștii într-o zonă pitorească din Banatul Montan

Zimbrii readuc turiștii într-o zonă pitorească din Banatul Montan

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1542718446">

Una din cele mai pitorești zone ale Banatului Montan, aflată pe culoarul Timiș-Cerna, începe să atragă tot mai mulți turiști, după ce, în locul numit Măgura Zimbrilor din vecinătatea comunei Armeniș, au reapărut zimbrii, o specie rară în întreaga lume, care a dispărut în România la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Animale legendare readuse în spațiul carpatin

Această zonă și pădurea Silvuț de lângă satul Poieni, care aparține de comuna Densuș din Țara Hațegului, sunt singurele din vestul României care au fost repopulate cu zimbri aduși din grădinile zoologice aflate în mai multe țări europene. Repopularea în Hațeg a început în a doua jumătate a secolului trecut, iar  în Banatul Montan, în urmă cu aproape un deceniu, an de an fiind aduse noi exemplare. După o perioadă de aclimatizare, zimbrii au fost eliberați într-o rezervație naturală. Exemplarele aduse au supraviețuit și s-au reacomodat foarte bine cu viața în sălbăticie, iar de-a lungul anilor, numărul lor a crescut considerabil.

În urmă cu câțiva ani au apărut deja și primii pui născuți în libertate, animalele au ajuns să se descurce fără ajutorul oamenilor, iar anul trecut, numărul zimbrilor, emblematici pentru istoria românilor dar cunoscuți până nu demult doar din legendele păstrate din vremuri de altădată, în care populaseră peisajul carpatin, ajunsese la câteva zeci de exemplare în Munții Țarcu și Țara Hațegului. Și în acest an, turma de zimbri din zona Armenișului va crește cu aproximativ 20 de viței, ajungând să fie populată acum cu peste o sută de exemplare. În pădurea Silvuț din vecinătatea orașului Hațeg, puiul Ronaldo, născut în această vară, a devenit principala atracție a turiștilor.

Proiecte pentru turiști

Proiectul de repopulare cu zimbri înBanatul Montan, început în anul 2014, aparține asociațiilor WeWilder și WWF România, din dorința de a contribui la refacera biodiversității locale dar și pentru a atrage cât mai mulți turiști, care pot aduce beneficii și comunităților locale. În primăvara acestui an, WeWildwe și Romountainbike au organizat pentru cicliști și cei care au o bună condiție fizică adevărate tabere cu corturi confortabile, mâncare asigurată de bucătari locali și ghizi turistici în rezervația zimbrilor din Caraș-Severin, unde pot afla amănunte inedite despre viața acestor animale impunătoare, despre ecosisteme și importanța acestora, iar în cursul verii au continuat amenajarea unui spațiu comunitar și au construit trei căsuțe, pentru cei care doresc să petreacă o vreme în mijlocul naturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.