Dostoievski „reinterpretat” ajunge și la Lugoj, în proiectul „Teatrul Cetății”

Dostoievski „reinterpretat” ajunge și la Lugoj, în proiectul „Teatrul Cetății”

0
DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură și Artă Timiș inițiază proiectul comunitar „Teatrul  Cetății”, conceput de Liliana Laichici, prin care se dorește accesul mai multor comunități la teatrul independent, printr-un parteneriat cu asociația culturală „Arte-Factum”. Proiectul își propune spectacole urmate de sesiuni O&A sau de dezbateri moderate de specialiști din diferite domenii, care prezintă interes pentru comunități.

Spectacolul companiei independente „Arte-Factum”, „dosztoievskij b@r/reopening”, inspirat din capodopera lui F.M. Dostoievski, „Crimă și pedeapsă”, va fi jucat joi, 26 octombrie, de la ora 18:00, pe scena teatrului „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în cadrul Festivalului Internațional Lugoj Clasic fondat de mezzosoprana Aura Twarowska, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție și include muzică, teatru, arte plastice, lansări de carte sau forumuri civice, menite să atragă un public cât mai larg.


Spectacolul este un eseu teatral despre conștiință, crimă și vinovăție: „destructurăm și recompunem, cu mijloace teatrale, mecanisme extreme de validare a iluziilor despre noi înșine, procese care au făcut din Rodion Romanovici Raskolnikov un ucigaș, pentru a înțelege ce mai înseamnă conștiința pentru oameni care au acum vârsta studentului Raskolnikov, cum se raportează, intim și personal, oameni de orice vârstă, astăzi, la noțiunea de conștiință, căci în #dosztoievskij b@r toți sunem Raskolnikov. Totul se petrece în mintea lui Raskolnikov, în coșmarul lui, în delirul său ca un vehicul către înțelegere”, argumentează regizorul Levente Kocsárdi.

Spectacolul, care a avut premiera absolută chiar în ziua în care s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Dostoievski, are o distribuție din trei țări, cu patru debuturi de rol în reprezentația de la Lugoj, aceasta reunindu-i pe actorii Alexandru Romescu, Maria Leca, Laura Gîrbovan, Darie Doklean, Larisa Belcea, Nina Troća, Levente Kocsárdi, Ștefan Roman, Alexandru Popescu, Eduard Cristian, Bálint Előd și Flavius Ichim.

Foto: Petru Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.