Piloții de Formula 1 nu mai au voie să transmită mesaje „politice”...

Piloții de Formula 1 nu mai au voie să transmită mesaje „politice” decât dacă sunt aprobate prealabil de președintele FIA, Mohammed Ben Sulayem

0
DISTRIBUIȚI

Piloții de Formula 1 vor avea nevoie de o permisiune scrisă prealabilă din partea organismului de conducere al sportului pentru a face „declarații politice” începând din sezonul următor, ca urmare a unei actualizări a Codului Sportiv Internațional.

Versiunea 2023 a codului, care se aplică tuturor seriilor sancționate de Federația Internațională de Automobilism (FIA), a fost publicată pe site-ul organismului de conducere, cu modificările evidențiate.

FIA a adăugat o nouă clauză referitoare la „efectuarea și afișarea în general a declarațiilor sau comentariilor politice, religioase și personale, în special prin încălcarea principiului general de neutralitate promovat de FIA în cadrul statutelor sale”.

Piloții care fac astfel de declarații vor încălca acum regulile, cu excepția cazului în care FIA, al cărei președinte este Mohammed Ben Sulayem din Emiratele Arabe Unite, a acordat în prealabil o aprobare scrisă.

Anterior, sportul nu avea astfel de restricții specifice.

Articolul 1.2 din statutul FIA promite să promoveze protecția drepturilor omului și să „se abțină de la manifestarea discriminării” în legătură cu o serie de aspecte, inclusiv „opinia politică”.

Sezonul 2023 începe în Bahrain la 5 martie.

Lewis Hamilton, septuplul campion mondial de la Mercedes, și Sebastian Vettel, cvadruplu campion, acum retras, s-au numărat printre cei care au făcut declarații politice la cursele din ultimele sezoane.

Hamilton, care a fost un militant deschis pentru drepturile omului și diversitate, a purtat un tricou negru la Marele Premiu al Toscanei din 2020, inscripționat cu textul „Arestați-i pe polițiștii care au ucis-o pe Breonna Taylor”.

Tricoul avea, de asemenea, o fotografie a lucrătoarei medicale de culoare, care a fost împușcată mortal în apartamentul ei din Louisville, Kentucky, de către polițiști, cu mențiunea „Spuneți-i numele”.

FIA a stabilit noi reguli înainte și după cursă pentru ținuta piloților după acest incident.

Hamilton a cerut, de asemenea, mai multe schimbări în Arabia Saudită, spunând în acest an că a fost șocat să audă de execuțiile în masă, și a pilotat în Orientul Mijlociu cu o cască curcubeu în sprijinul drepturilor LGBTQ+.

Vettel și-a folosit platforma pentru a evidenția diferite probleme, de la drepturile LGBTQ, la schimbările climatice.


Anul acesta, la Marele Premiu al Canadei, el a purtat un tricou pe care scria „Stop Mining Tar Sands” și „Canada’s Climate Crime”.

În 2021, el a purtat în Ungaria un tricou în culorile curcubeului cu mesajul „aceeași dragoste” pentru a protesta împotriva legislației anti-LGBTQ+.

Un purtător de cuvânt al FIA a declarat că actualizarea a fost „în conformitate cu neutralitatea politică a sportului”, așa cum este consacrată în codul de etică al Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

FIA a primit statutul de recunoaștere deplină din partea CIO în 2013.

Directorul general al Global Athlete, Rob Koehler, a declarat pe Twitter că este „vădit ipocrit” din partea FIA să le spună sportivilor să se limiteze la sport și să stea departe de politică.

El a făcut referire la articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului a ONU, care susține dreptul la libertatea de opinie și de exprimare și la libertatea de a avea opinii fără interferențe.

„Regulile sportive nu ar trebui să aibă capacitatea de a limita acest drept”, a spus el.

Global Athlete se descrie ca fiind o mișcare internațională condusă de sportivi care conduce schimbări pozitive în sportul mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.